Simona Bucura-Oprescu și Nicolas Schmit au vizitat Uzina Dacia într-o vizită oficială.
Iată declarația publicată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale după vizita oficială a Simonei Bucura-Oprescu și a comisarului Nicolas Schmit la Uzina de la Mioveni:
„Industria auto din România și din UE trebuie sprijinită!”
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, și comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, au vizitat astăzi Uzina Dacia din Mioveni, județul Argeș. Comisarul european și ministrul Muncii s-au întâlnit cu Jean André Barbosa, vicepreședinte pentru afaceri europene al Grupului Renault, și cu Cristian Nevzoreanu, director executiv Afaceri Publice și Comunicare Renault Group România.
Principalele subiecte discutate au fost măsurile de sprijinire a industriei auto din România și din UE, creșterea competitivității angajaților, provocările legate de tranziția verde și digitală, precum și implementarea salariului minim european. Vizita a inclus și o tură în secții pentru a vedea procesul de producție și pentru a discuta cu angajații.
Uzina Dacia din Mioveni a demonstrat că românii sunt foarte productivi și bine calificați. Sunt încântat să fiu aici astăzi alături de doamna ministru Simona Bucura-Oprescu pentru a vedea ce înseamnă industria auto din România. Pentru mine, este esențial să sprijin industria auto europeană și să o ajut să se dezvolte. Trebuie să încurajăm tinerii să lucreze în industrie și să fie pregătiți pentru a face față provocărilor tranziției verzi și digitale. Îmbunătățirea continuă a competențelor angajaților este crucială. Un obiectiv important pentru piața europeană este tranziția verde, iar Dacia va face această tranziție. Industria auto va avea întotdeauna sprijinul meu, deoarece doresc o industrie europeană puternică”, a declarat Nicolas Schmit.
„Dacia înseamnă mai mult decât o afacere, este o mare mândrie pentru argeșeni și nu numai! Aici se produce o mașină la fiecare 56 de secunde. De la Uzina Dacia pleacă aproape 10% din exporturile României către toate continentele. Aceste rezultate excepționale sunt rezultatul muncii și priceperii angajaților de pe platforma Dacia, care demonstrează zi de zi că pot atinge cele mai înalte standarde de calitate și productivitate. Nu trebuie să uităm însă că cele mai mari provocări sunt acum tranziția verde și digitală. Regulile sunt stricte, iar termenele sunt scurte, ceea ce poate genera costuri mari. De aceea, este important să venim cu ceva în plus pentru a ajuta economia auto nu doar în România, ci în întreaga Uniune Europeană!”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
În contextul necesității tot mai mari de forță de muncă calificată în toate sectoarele de activitate, dar mai ales în industrie, ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu a anunțat în discuțiile cu reprezentanții Dacia că, prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, vor fi derulate în perioada următoare două proiecte majore de formare profesională finanțate din Fondul Social European.
„Formarea profesională prin programe la locul de muncă, prin acordarea de sprijin financiar angajatorilor care încheie contracte de ucenicie cu șomeri, este o prioritate. De aceea, vom derula proiectele „FORMACTIV – Formare și muncă activă”, în valoare de 59 de milioane de euro, care vizează un grup țintă de 5.105 șomeri non-NEETs, și proiectul „START – Investește în calificare pentru viitor!”, cu o valoare de 27 de milioane de euro, care vizează un grup țintă de 1.972 de șomeri NEETs. Sprijinim astfel integrarea tinerilor pe piața muncii”, a mai declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Uzina Dacia realizează aproape 10% din exporturile României, contribuind cu 3,5% la PIB-ul țării. Cele 13.000 de locuri de muncă de pe platforma de la Mioveni generează în industria auto din țara noastră aproximativ 10 locuri de muncă suplimentare.
La Uzina Dacia au fost prezenți și europarlamentarul Victor Negrescu, președintele Consiliului Județean Argeș Ion Mînzînă, Florin-Irinel Cotoșman – președinte ANOFM, Mihai-Nicolae Ucă – inspector general de stat adjunct, Liana-Ramona Moștenescu-Vasiliu, director general DGAERI – MMSS.