Kevin Hall, un cercetător în nutriție, a realizat în laboratorul de metabolism uman al National Institutes of Health, primul și singurul studiu care ne-a arătat cum dietele ultraprocesate îi determină pe oameni să consume aproximativ 500 de calorii în plus pe zi, fără ca măcar să își dea seama.
Dacă ați auzit vreodată că alimentele ultraprocesate pot face ca oamenii să mănânce în exces și să ia în greutate, atunci sunteți familiarizați cu activitatea cercetătorului în nutriție Kevin Hall.
În zilele noastre, ori de câte ori experții vorbesc despre pericolele alimentelor ultraprocesate, de obicei sunt la un pas de a menționa cercetările lui Hall. Studiul său fundamental, publicat în 2019 și realizat în laboratorul de metabolism uman al National Institutes of Health, a fost primul și singurul care ne-a arătat cum dietele ultraprocesate îi determină pe oameni să consume aproximativ 500 de calorii în plus pe zi, fără ca măcar să își dea seama.
Însă, nu-i solicitați lui Hall să fie autoritar sau dogmatic în legătură cu alimentația sănătoasă sau cu tendințele de consum de alimente „integrale” și „curate”, neprocesate. Nu este genul lui.
„Nu urc pe un piedestal ca să pretind că știu toate răspunsurile”, a declarat Hall pentru Business Insider. În acest moment, alimentele ultraprocesate sunt doar o parte a vieții noastre moderne, trăind sub un sistem alimentar comercial uriaș. Aproximativ 60% din dieta americană este ultraprocesată.
„Dacă le poți evita, este minunat, dar majoritatea oamenilor nu pot”, a spus Hall despre alimentele ultraprocesate.
Cu toate acestea, el crede că putem lua decizii imperfecte – dar benefice pentru sănătate – cu privire la alimentele pe care alegem să le consumăm.
Iată cele mai bune sfaturi ale sale pentru a selecta mai multe „alimente ultraprocesate potențial sănătoase”.
Nu presupune că toate alimentele ultraprocesate sunt la fel
Categorizarea unui aliment ca fiind un aliment ultraprocesat nu vă spune, din punct de vedere tehnic, nimic despre nutrienții din acel aliment.
Oamenii de știință folosesc un sistem de clasificare a UPF-urilor numit NOVA, care a fost dezvoltat în 2009. Sistemul NOVA împarte alimentele pe care le consumăm în patru categorii de bază, în funcție de nivelul lor de procesare:
NOVA 1: articole complet neprocesate, cum ar fi plantele și produsele de origine animală, precum și articole minim procesate care nu