Președintele SUA, Joe Biden, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au semnat joi un acord bilateral de securitate pe 10 ani, menit să consolideze apărarea Ucrainei împotriva invadatorilor ruși.
Acordul, semnat în marja summitului G7 din Italia, se dorește a fi un pas spre o eventuală aderare a Ucrainei la NATO, potrivit textului acordului.
„Părțile recunosc că acest acord face o punte către o eventuală aderare a Ucrainei la alianța NATO”, se arată în text.
În cadrul acordului, Statele Unite își reafirmă sprijinul pentru apărarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, pe fondul noilor presiuni din partea Rusiei pe frontul estic al Ucrainei.
„Pentru a asigura securitatea Ucrainei, ambele părți recunosc că Ucraina are nevoie de o forță militară semnificativă, de capacități robuste și de investiții susținute în baza sa industrială de apărare, care să fie în concordanță cu standardele Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)” – se arată în text.
„Statele Unite intenționează să ofere material pe termen lung, instruire și consiliere, susținere, informații, securitate, industrie de apărare, sprijin instituțional și de altă natură pentru a dezvolta forțele de securitate și apărare ucrainene care să fie capabile să apere o Ucraină suverană, independentă și democratică și să descurajeze viitoarele agresiuni”, stipulează textul acordului.
Zelenski și-ar dori ca Ucraina să devină membră NATO, dar aliații s-au oprit anul trecut de a face acest pas. Alianța occidentală consideră că orice atac lansat asupra unuia dintre cei 32 de membri ai săi este un atac asupra tuturor, conform clauzei Articolului 5.
În cazul unui atac armat sau al unei amenințări cu un astfel de atac împotriva Ucrainei, înalții oficiali americani și ucraineni se vor întâlni în termen de 24 de ore pentru a se consulta cu privire la un răspuns și pentru a stabili ce nevoi suplimentare de apărare sunt necesare pentru Ucraina, menționează acordul semnat joi de Zelenski și Biden.