Primii struguri s-au copt deja într-o comună din județul Buzău. O familie de agricultori a plantat vița de vie în solarii încălzite. Ciorchinii sunt deja plini de boabe și cântăresc până la două kilograme. Recolta este extrem de profitabilă și se vinde mai bine ca legumele.
”Sunt foarte foarte gustoși, foarte aromati, dulci, tot ce trebuie la un strugure de masă”, spune Claudiu Breazu, legumicultor.
Agricultorul și-a plantat în solariile cu legume, o cultură de viță de vie. Iar acum culege roadele timpurii. Acestea s-au copt și sunt gata de comercializare.
„Tot ce s-a copt acum îi avem la încălzire centrală. Aici am avut cultură de castraveți la încălzire, și având cultură de castraveți au plecat și ei. De la anul voi pune cultură de tomate. De aceea s-au copt atât de timpuriu. Avem și pentru ciclu la aer liber tot în solar la spațiu protejat dar fără foc și deja au întârziere de o lună de zile față de aceștia”, mai spune fermierul norocos.
Familia de legumicultori de la Buzău a încheiat un contract cu un hipermarket din Capitală, iar strugurii urmează să ajungă la consumatori ambalați în caserole. Prețul în fermă pentru 1 kilogram de struguri albi sau roșii este de 25 de lei.