Calatoriile cu masina pot fi intotdeauna pline de surprize, iar unele greseli pot avea consecinte grave si costisitoare. Doar un moment de neatentie ii poate determina sa bage mana adanc in buzunar. Acest lucru este reglementat in Codul Rutier si poate atrage amenzi de pana la 3000 de lei sau munca in folosul comunitatii.
Pe drumurile publice acoperite cu apa sau noroi, soferii trebuie sa acorde o atentie sporita pietonilor. Conform Codului Rutier, soferii sunt obligati sa reduca viteza si sa evite stropirea pietonilor. Nerespectarea acestor reguli poate atrage sanctiuni legale, iar pietonii pot depune reclamatii impotriva soferilor neglijenti.
Regulamentul Circulatiei Rutiere specifica clar ca soferii trebuie sa acorde prioritate pietonilor in toate situatiile, iar pe drumuri umede sau noroioase, acestia sunt obligati sa incetineasca pentru a evita stropirea. In caz contrar, soferii risca sanctiuni conform legislatiei in vigoare.
Stropirea pietonilor este considerata o deteriorare a bunurilor personale si se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 1.500 si 3.000 de lei. In astfel de cazuri, pietonii pot depune reclamatii, iar prezenta martorilor poate intari dovezile impotriva soferilor vinovati.
Conform H.G. 1391/2006, care aproba Regulamentul de aplicare a O.U.G. 195/2002, stropirea pietonilor, cladirilor si vehiculelor constituie o contraventie. Sanctiunile sunt clasificate in functie de gravitatea faptei:
Clasa I: 2-3 puncte-amenda Clasa a II-a: 4-5 puncte-amenda Clasa a III-a: 6-8 puncte-amenda Clasa a IV-a: 9-20 puncte-amenda Clasa a V-a: 21-100 puncte-amenda
Punctele-amenda au valoare financiara si sunt calculate in functie de indicatorul punctului-amenda stabilit prin lege.
Noua Legislatie pentru Traversarea Albilor de Rau
Conform noilor reglementari, soferii care traverseaza albiile raurilor de munte cu masina pot fi amendati cu pana la 10.000 de lei. Aceasta masura subliniaza importanta respectarii regulilor de circulatie pentru a proteja mediul si a evita incidentele neplacute.
Incepand cu 6 iunie, a intrat in vigoare Legea 176/2024 privind pescuitul si protectia resurselor acvatice vii, avand ca obiectiv principal descurajarea incalcarilor prin inasprirea sanctiunilor. Aceasta lege reprezinta un pas important in protejarea ecosistemelor acvatice si asigurarea sustenabilitatii pescuitului in Romania.
Activitati sanctionate conform noii legislatii
Legea 176/2024 prevede sanctiuni severe pentru o serie de activitati considerate daunatoare pentru resursele acvatice vii.
Amenzile pot ajunge pana la 10.000 de lei pentru urmatoarele incalcari:
detinerea, transportul sau comercializarea resurselor acvatice vii sub dimensiunile minime legale provenite din pescuitul comercial; comercializarea capturilor provenite din pescuitul recreativ sau in scop stiintific; pescuitul recreativ in habitatele acvatice naturale ale pestilor si altor vietuitoare acvatice; incalcarea perioadelor de prohibitie si pescuitul in zonele de protectie.