Departamentul de Stat American a efectuat o vizită la sediul parchetului anticorupție din Albania. Oficialii americani sunt îngrijorați de nivelul de corupție din această țară din Balcani, mai ales după ce au fost dezvăluite legături cu cartelurile de droguri din Mexic și Columbia, precum și implicarea lui Florian Coldea în această rețea infracțională organizată.
Mafia albaneză a drogurilor are conexiuni puternice cu instituțiile de securitate. Legătura lui Edi Rama cu fostul șef al FBI din New York și cu fostul șef al serviciilor secrete românești, Florian Coldea, a stat la baza afacerilor ilegale din Balcani. Un reprezentant al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii a vizitat Tirana pentru a investiga statul mafiot coordonat cu ajutorul parchetului SPAK. Richard Haass s-a deplasat la sediul DNA-ului albanez, parchetul SPAK, care a fost construit sub supravegherea Monicăi Macovei. Autoritățile americane au ajuns la concluzia că mafia albaneză, activă în traficul de droguri și de persoane, a devenit cea mai influentă din Europa de sud-est. Mai mulți oficiali din domeniul justiției de la Washington și Bruxelles au descris Albania ca fiind cel mai mare furnizor de droguri de pe piața europeană, dar și un important centru de distribuție a narcoticelor în țările dezvoltate. Se estimează că traficul de marijuana generează anual 4 miliarde de dolari, adică jumătate din produsul intern brut al Albaniei.
Un diplomat occidental compară țara condusă de Edi Rama din 2013 cu Columbia Europei, datorită traficului de droguri instituționalizat și bine structurat. Traficul de droguri din Albania este considerat mai important decât aderarea țării la Uniunea Europeană, deoarece oameni de afaceri, politicieni și alte persoane influente din Europa de est beneficiază de pe urma traficului și a rețelelor ilegale. Integrarea în blocul comunitar ar duce la destrămarea mafiei și la dispariția banilor obținuți ilegal.
Oficialii europeni au constatat că transporturile de canabis, heroină și cocaină sunt realizate prin principalele porturi albaneze, unde statul condus de Rama, cu sprijinul lui Florian Coldea, este complice. Drogurile sunt aduse din Columbia și Mexic, unde mafioții albanezi au stabilit relații cu cartelurile de droguri.
Saimir Tahiri, fost ministru de interne al Albaniei, a fost denunțat de traficanții albanezi din Italia, dar Edi Rama a blocat arestarea acestuia. Mai mult, liderul socialist albanez a refuzat să ridice imunitatea lui Tahiri în 2018, protejându-l astfel de consecințele penale. Experții independenți care au studiat Albania susțin că mafia drogurilor și a traficului de persoane a infiltrat mediul politic și afacerile din sectoare strategice precum energie, telecomunicații sau transporturi.
Fostul președinte al Albaniei, Sali Barisha, acuză că Edi Rama a instaurat teroarea în zona politică. El susține că oamenii premierului au preluat cu forța afaceri și au acordat contracte și legi în favoarea mafioților care controlează Albania. Barisha afirmă că Florian Coldea, fostul șef al serviciilor secrete românești, a început să lucreze pentru guvernul de la Tirana, concentrându-se pe securitate.