Zilnic, un copil român devine victimă a traficului de persoane conform statisticilor din ultimii cinci ani. Peste 90% dintre victimele copii exploatați sexual sunt fete și provin din mediul rural.
Un studiu arată că victima traficului de persoane este în general o adolescentă de 14-15 ani, din mediul rural, din familii care nu sunt extrem de sărace, care folosesc smartphone-uri și rețele de socializare. Cercetarea indică o legătură între traficul de copii și autoritățile publice, subliniind că subfinanțarea autorităților locale în domeniul protecției sociale și lipsa de monitorizare, îndrumare și control la nivel local contribuie la această situație.
Studiul realizat între decembrie 2023 – iunie 2024 de către organizația Justice and Care Romania, cu sprijinul unei echipe de cercetare de la University of Greenwich, arată profilul copilului victimă, al familiei și al comunității din care provin aceștia. Concluziile studiului arată că majoritatea copiilor traficați nu provin din familii în care părinții au plecat în străinătate sau din sistemul de protecție a copilului.
Comunitatea în care traficul de copii este prezent este preponderent rurală, caracterizată de o lipsă a „busolei morale”. Munca nu mai este văzută ca modalitate principală de a depăși sărăcia, iar încrederea în autoritățile locale lipsește. Cercetarea face legătura între traficul de copii și implicarea autorităților pentru stoparea acestuia.
În ultimii cinci ani, 1.525 de copii au devenit victime ale traficanților de persoane în România, reprezentând aproximativ 50% din totalul victimelor traficului de persoane. Peste 90% dintre victimele copii exploatați sexual sunt fete și provin din mediul rural.