Ambasadorul Italiei, Alfredo Maria Durante Mangoni, a declarat că țara sa susține cu convingere aderarea completă a României la Spațiul Schengen. Oficialul a fost prezent la recepția organizată cu ocazia Zilei Naționale a Italiei, la care a participat ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu.
Am primit cu mare bucurie ridicarea controalelor la frontierele dumneavoastră aeriene și maritime și susținem cu convingere aderarea completă a României la Spațiul Schengen, a afirmat diplomatul. El a subliniat că România și Italia au o viziune comună în ceea ce privește multe dosare la nivelul UE și NATO. Alfredo Maria Durante Mangoni a amintit implicarea țării sale, ca stat aliat, în consolidarea securității pe Flancul estic. Ambasadorul a precizat, totodată, că în curând va fi publicat un studiu, rezultat al colaborării misiunii diplomatice pe care o conduce cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care explică modul în care Italia a contribuit la creșterea economiei românești. Alfredo Maria Durante Mangoni a menționat legăturile dintre cele două țări prin intermediul comunităților – română, în Italia, și italiană, în România. Potrivit acestuia, românii din Italia reprezintă o diaspora bine integrată. În momente grele, precum cele pe care le trăim acum, prieteniile profunde ca a noastră sunt esențiale pentru a face față cu succes atâtor provocări comune, a spus ambasadorul Italiei la București.
Ministrul Luminița Odobescu a subliniat că România și Italia au un parteneriat strategic și a amintit ședința comună a Guvernelor de la București și Roma din această primăvară. În cei 145 de ani de relații diplomatice bilaterale, Italia a devenit o prietenă apropiată a României și partener strategic, cu care împărtășim legături istorice profunde și afinități culturale. De-a lungul anilor am construit o relație bazată pe o cooperare solidă, încredere și înțelegere reciprocă, a arătat Odobescu. Și ea a evidențiat importanța minorităților din fiecare țară în relația bilaterală. Luminița Odobescu a amintit, totodată, provocările majore de securitate. Ca state membre UE și aliate în cadrul NATO, România și Italia împărtășesc multe scopuri comune în contextul dificil creat de agresiunea rusă ilegală și neprovocată împotriva Ucrainei. Țările noastre au făcut eforturi comune pentru a susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și dreptul acestei țări de a-și alege viitorul, a spus Odobescu.