Atacurile urșilor asupra oamenilor au crescut în intensitate în ultimul timp, iar pentru a evidenția pagubele cauzate de aceste incidente, asociația World Wide Fund România a realizat o hartă în 2021 pe baza datelor furnizate de Ministerul Mediului.
Informațiile centralizate de minister pot fi folosite pentru a crea hărți detaliate de risc la nivelul fiecărui județ cu populație de urs, identificând astfel potențialele riscuri la nivel local și în fondurile cinegetice, pe baza conflictelor anterioare cu urșii raportate către Ministerul Mediului.
Harta include și cazurile mediatizate privind atacurile urșilor asupra oamenilor.
Există suficiente resurse disponibile pentru a obține o imagine clară a zonelor de risc, atât din datele Ministerului, cât și din studiile de teren și observațiile ONG-urilor specializate în carnivore mari. Este necesar ca Ministerul Mediului să centralizeze aceste informații, să creeze hărți și să le facă publice, conform coordonatorului WWF-România, Cristian Remus Papp.
În România, în Munții Carpați trăiesc între 6.400 și 7.200 de urși, reprezentând peste 40% din populația de urși din Europa. Cu toate acestea, creșterea numărului de urși amenință siguranța populației umane. Ministrul Mediului a subliniat că viața omului are prioritate și a cerut Comisiei Europene să reevalueze starea de conservare a populației de urși brun din Europa.
În ultimii 20 de ani, 26 de oameni au fost uciși de urși în România, iar 274 de persoane au fost rănite. Recent, o tânără a fost ucisă de un urs în Munții Bucegi, pe traseul montan Jepii Mici.