Tusea persistentă sau cea care reapare la anumite perioade de timp, aparent fără un anume motiv, pot fi tratate.
În general, tusea reprezintă un mecanism de apărare a organismului față de substanțele iritante care ajung la nivelul tractului respirator. Acestea stimulează fibrele nervoase locoregionale prin intermediul cărora se trimit mesaje către cortex, iar de aici se declanșează reflexul de tușe prin activarea fibrelor musculare toraco-abdominale.
Scopul acestui mecanism este de a elimina odată cu aerul expirat și substanțele iritante care s-ar putea cantona pe tractul respirator. Acest răspuns al organismului variază în funcție de agenții patogeni, prin urmare putem vorbi de o tușe ușoară, ocazională, iar în situații mai severe de tușe puternică, epuizantă sau în unele cazuri, de tușe persistența care poate ascunde alte patologii ce necesită investigații suplimentare.
Diferența dintre tusea acută și tusea persistența sau recurentă
O infecție acută a tractului respirator poate declanșa apariția tușei care însoțește restul simptomatologiei tabloului clinic și se remite în aproximativ 3 săptămâni. Persistența pentru un timp mai îndelungat, peste 8 săptămâni a reflexului de tușe, pe lângă faptul că este deranjantă pentru pacient, trebuie să ridice mai multe semne de întrebare cu privire la cauza declanșatoare sau existența altor patologii pe care le poate ascunde.
Cauze care determina tuse persistentă
Tusea acută este de cele mai multe ori o manifestarea a unei răceli, sinuzite, a unei pneumonii sau a astmului bronșic. Fără diagnostic corect și medicație adecvată, această poate persistă, iar dacă perioada în care apare recurent este de peste 8 săptămâni, vorbim despre tușe cronică.
Astmul bronșic, bronhopneumopatia obstructiva cronică și bronsiectaziile sunt patologii în cadrul cărora aerul este reținut la nivelul arborelui respirator fie datorită unui sindrom inflamator sau a fibrozarii parenchimului pulmonar care apare în urmă acestuia. Tusea va fi așadar, un mecanism prin care se încearcă eliminarea forțată a aerului în exces reținut în căile respiratorii inferioare.
Boala de reflux gastroesofagian, datorită vecinătății anatomice va cauza prin refularea sucului gastric cu ph acid iritatie la nivelul esofagului și va declanșa reflexul de tușe. Rinită alergică sau non-alergică, rinosinuzitele, infecțiile respiratorii de cauza bacteriană, virală sau fungica determina și acestea tușe, iar cronicizarea sau ameliorarea ei va fi în funcție de diagnosticul și tratatamentul patologiei de baza.
Neoplasmul bronho-pulmonar, al corzilor vocale sau al glandei tiroide sunt iarăși afecțiuni în care tusea poate fi un simptom persistent necesitând investigații medicale suplimentare. Din punct de vedere al iatrogeniei, studiile clinice efectuate în cazul pacien