Curtea Constituțională a României (CCR) va discuta marți sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție referitoare la Ordonanța de Urgență privind organizarea alegerilor din 9 iunie.
Este vorba despre OUG 21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024.
Judecătorii de la Înalta Curte au acceptat în luna martie o cerere depusă de reprezentanții Partidului Reînnoim Proiectul European în România – REPER privind sesizarea Curții Constituționale cu privire la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor OUG 21/2024, prin care au fost comasate alegerile locale cu cele europarlamentare.
Înalta Curte a sesizat CCR cu privire la ordonanță.
Pe 16 martie, la constituirea Biroului Electoral Central, au fost respinse cererile REPER și PMP de a avea câte un reprezentant în BEC, fiind invocate prevederile ordonanței de comasare a alegerilor.
REPER a intentat un proces la Înalta Curte de Casație și Justiție în care a atacat procesul-verbal de constituire a Biroului Electoral Central, însă contestația a fost respinsă de judecători.
Pe de altă parte, magistrații au acceptat o cerere a REPER de sesizare a CCR în legătură cu ordonanța de comasare a alegerilor.
„Admite cererea de sesizare a Curții Constituționale a României formulată de petentul Partidul Reînnoim Proiectul European în România – REPER. Sesizează Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor OUG 21/2024, în ansamblul său. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților de către grefa instanței, astăzi, 19 martie 2024″, se arată în hotărârea instanței.