Pentru mulți dintre noi, micul dejun este o întâlnire aglomerată, o fugă rapidă spre ieșirea din casă. Dar ce-ar fi dacă am spune că există o cale diferită de a începe ziua? O cale care nu numai este bună pentru gusturi, ci și pentru sănătate.
În țările unde speranța de viață este înaltă și bolile cronice sunt rare, micul dejun este adesea mai mult decât doar o masă – este un ritual care este adânc înrădăcinat în viața de zi cu zi.
Locuitorii acestor țări se trezesc cu mic dejun plin de arome, culori și nutrienți, și savurează fiecare bucată. Dar ce face micul dejun atât de special? Este alimentul pe care îl consumă, compania în care savurează bucatele de dimineață, sau cultura în care trăiesc? Un lucru este clar: micul dejun din țările respective este un secret cheie pentru sănătatea locuitorilor lor.
1. QatarHusnaa, bloggeriță pentru Eat Sleep Be Fancy, ne-a relatat că, în Orientul Mijlociu și în Qatar, cel mai răspândit aliment consumat la micul dejun sunt ouăle. „Balaleet este o gustare cu ouă și șofran dulce, iar andshakshouka este o mâncare consistentă de ouă fierte în sos de roșii”, ne-a spus ea. Aceste mâncăruri sunt servite de regulă cu luba (un fel de fasole fiartă încet) sau cu lipie.2. NorvegiaCriz Kisteria de la Crizzy Kiss ne-a spus că, în Norvegia, micul dejun este adesea alcătuit dintr-un sandviș cu „„unt sănătos” și pålegg (termenul norvegian pentru adaos) la alegere, dar mai ales skinke (șuncă norvegiană), salam, sau somon afumat.” Adeseori, norvegienii mănâncă alături de aceste sandvișuri și ouă jumări, brânză albă și maro, și câteva felii de castravete sau de fructe, a explicat Kisteria. 3. Elveția„Micul dejun tipic în Elveția este muesli; un amestec de ovăz și alte cereale și fructe uscate, consumat, de obicei, cu iaurt și fructe proaspete”, ne-a relatat bloggerița Tiphaine Marie. „Pe lângă muesli, în partea vorbitoare de franceză a țării se mai mănâncă la micul dejun și pâine cu gem sau cornuri. Nu este poate cea mai sănătoasă alegere, dar e bine să-ți începi ziua și cu un deliciu dulce!”4. Luxemburg„Mic dejunul luxemburghezilor este destul de asemănător cu cel al germanilor. Majoritatea mâncăm pâine cu unt și cu brânză sau cu gem. Noi numim aceste sandvișuri „Schmieren””, ne-a comunicat Carmen Baustert, bloggeriță pentru Clothes and Camera. „Copiii mănâncă mai ales cereale sau iau cu ei la școală un sandviș și câteva fructe.”5. JaponiaMic dejunul nipon este alcătuit din natto (boabe de soia fermentate) bogate în vitamine, legume murate, pește la grătar, orez, un bol de supa miso, și ceai verde, ne-au relatat Kat și Satoshi, bloggerii de la Our Adventures In Japan. Dar, așa cum este de așteptat, nu toată lumea mai preferă încă acest mic dejun tradițional. Bloggerii niponi ne-au spus că, în Japonia, sunt tot mai căutate în prezent alimentele de tip occidental precum pâinea prăjită, ouăle și cafeaua. 6. Islanda„În primul rând, islandezii nu mănâncă niciodată pe fugă, ci în tihnă, fără să se grăbească. Mulți își încep ziua cu toast și o cană de cafea, în timp ce alții preferă terciul de ovăz. În multe gospodării, micul dejun include și o doză sănătoasă de ulei din ficat de cod”, ne-a relatat Auður Ösp de la I Heart Reykjavík. „Este o sursă importantă de vitamina D, care pentru noi este foarte importantă în lunile de iarnă întunecate.”7. Austria„Mic dejunul austriac este alcătuit din cafea, pâine cu unt și cu gem, și un ou fiert”, ne-a spus Silia Tvg, celebră în lume pentru blog