Bananele roșii, cunoscute și sub numele de Red Dacca, sunt originare din Costa Rica. Mai sunt cunoscute și sub numele de banane roșii Claret, cubaneze, jamaicane sau Cavendish. Conținutul galben al bananei este acoperit de o coajă roșie strălucitoare înspre violet. Sunt de obicei mai mici decât cele galbene. Diferențele de gust nu sunt mari, dar mulți spun că cele roșii sunt mai gustoase. Aceste banane cresc în Asia și America de Sud.
Nu există om care să nu știe de existența clasicelor banane galbene, cunoscute drept banane Cavendish (denumite așa după ducele William Cavendish care a primit la începutul anilor 1800 o banană dintr-o seră în care începuseră să fie cultivate) și de gustul lor inconfundabil. Dar nu multă lume știe de un alt soi de banane, bananele roșii, fruct care este cu totul și cu totul deosebit.
Fiind foarte populare în Asia și anumite țări din America de Nord, bananele roșii provin din India și din sudul Asiei, dar în prezent sunt cultivate și în Costa Rica, Australia, Noua Zeelandă, Mexic și Africa de Sud.
Deși sunt un tip de banane nu foarte răspândit în restul lumii, potrivit experților ele au niște calități în plus față de popularele lor surori mai deschise la culoare. Pe lângă diferența cromatică exterioară, dar și cea interioară, după coaja roșiatică aflându-se miezul de un galben mai închis, bananele roșii sunt diferite și din punct de vedere al gustului.
Totodată, bananele roșii sunt superioare din punct de vedere nutrițional celor galbene. Ele sunt o sursă importantă de beta caroten și stau foarte bine și la nivelul de vitamina C, o singură banană roșie furnizând organismului 15% din cantitatea de vitamina C pe care ar trebui să o consumăm în fiecare zi.
Ele au mai mult potasiu decât o banană galbenă, o banană de mărime medie aducând organismului 400 de mg de potasiu, ceea ce acoperă necesarul zilnic al organismului pe palierul mineralelor și electrolitilor. Nu în ultimul rând, bananele roșii au un conținut ridicat de fibre, acoperind printr-un singur fruct 16% din necesarul zilnic de fibre, dar și de vitamina B6.
O banană roșie gata de a fi mâncată trebuie să aibă o nuanță puternică de roșu în exterior, ceea ce înseamnă că fructul dinăuntru este copt, dar și moale și cremos în același timp.