Prelungirea plafonării polițelor RCA, propusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pare să primească sprijinul necesar din partea Guvernului.
„Mă bucur că Autoritatea de Supraveghere Financiară propune oficial prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 septembrie 2024. Este o măsură necesară pentru a împiedica apariția unor dezechilibre în piață. Totodată, ASF ne propune azi o ordonanță de urgență pentru modernizarea pieței de capital din România. Este un act agreat de conducerea ASF cu întreaga industrie și o mare noutate este că IMM-urile vor avea, în premieră, posibilitatea de a se finanța prin intermediul pieței de capital”, a declarat premierul Ciolacu.
ASF cere prelungirea plafonării RCA până în luna septembrie.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) spune că dezechilibrele majore din piață pot duce la o creștere vertiginoasă a polițelor RCA, motiv pentru care propune prelungirea plafonării până pe 30 septembrie.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 septembrie 2024 motivând că o astfel de măsură combate creșterea excesivă a prețurilor ce poate avea loc brusc, pe fondul dezechilibrelor din piață, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanțelor.
„În prezent, în piața asigurărilor RCA din România se manifestă în continuare o reticență în ceea ce privește apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asigurați și există un grad ridicat de concentrare care continuă să reprezinte o vulnerabilitate a pieței atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât și din perspectiva cotelor de piață semnificative deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare, ceea ce arată un grad scăzut de concurență. În același timp, se constată menținerea unui număr ridicat de încadrări în categoria asiguraților cu risc ridicat a unor întregi categorii de risc, ceea ce conduce la un risc sistemic în ceea ce privește acoperirea gradului de cuprindere în asigurare a parcului auto din România și la neîndeplinirea obligațiilor României ce rezultă din Tratatul de aderare la Uniunea Europeană”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Din peste 10 milioane de mașini, numai 7,5 milioane au RCA.
Potrivit documentului, din numărul total de vehicule din parcul național auto, respectiv 10.333.293, la data de 6 iunie 2024 erau asigurate un număr de 7.486.349 de vehicule.
Cazurile prelucrate încadrate în categoria asiguraților cu risc ridicat, în perioada 1 ianuarie – 2 iunie 2024, sunt în număr de aproximativ 41.500 din care aproximativ 201 au fost preluate voluntar, iar 41.300 au fost alocate automat către asigurători.
„O astfel de situație denotă existența unui dezechilibru între cerere și ofertă și are potențialul de a genera consecințe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra prețurilor după data de 30 iunie 2024, data la care încetează efectele Hotărârii Guvernului nr. 1326/2023, situație cu impact social și economic, printre acestea enumerându-se: imposibilitatea acoperirii riscului la care sunt supuși ceilalți participanți la trafic, în cazul în care vehiculele neasigurate ies în trafic; creșterea riscului la care sunt supuși participanții la trafic atunci când sunt produse accidente de vehicule în care sunt implicate vehicule neasigurate, mai ales atunci când rezultă vătămări corporale grave sau deces; creșterea nevoii de finanțare a Fondului național de protecție ca urmare a obligației acestuia de a acoperi prejudiciile produse terțelor persoane prin intermediul unor vehicule neasigurate; obligația persoanelor neasigurate, responsabile de producerea accidentelor, de a acoperi din resurse proprii prejudiciile plătite din disponibilul Fondului național de protecție”, se mai arată în document.
Plafonarea ar încetini explozia tarifelor.
În aceste condiții, inițiatorii proiectului au explicat că, prin prelungirea până la data de 30 septembrie 2024 a perioadei de aplicare a hotărârii privind stabilirea tarifelor de primă maxime, se combate creșterea excesivă a prețurilor și se urmărește stabilizarea graduală a pieței de asigurări RCA.
„Având în vedere cele prezentate