Comisia Europeană a stabilit norme clare pentru combaterea violenței împotriva femeilor, iar România va trebui să le pună în aplicare.
Normele emise de UE vizează combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, inclusiv căsătoria forțată, partajarea neconsimțită de imagini intime („revenge porn”) și alte forme de hărțuire și violență cibernetică.
Aproximativ una din trei femei din UE este afectată de violența împotriva femeilor și de violența domestică. Prin incriminarea acestor forme de violență și prin asigurarea accesului la justiție, protecție și sprijin pentru victime, directiva urmărește să promoveze egalitatea de tratament și nediscriminarea între femei și bărbați.
Toate statele membre, inclusiv România, sunt obligate să transpună aceste norme în legislația națională până la data de 14 iunie 2027.
Noile norme interzic mutilarea genitală a femeilor, căsătoriile forțate și diverse forme de violență cibernetică, inclusiv partajarea neconsimțită de imagini intime, urmărirea și hărțuirea cibernetică. Acestea sunt menite să protejeze victimele violenței online, o problemă urgentă care trebuie abordată.
Incidentele de violență cibernetică, precum partajarea neconsimțită de imagini intime, au un impact semnificativ asupra femeilor. Acestea sunt adesea motivate să se retragă din viața publică din cauza acestor agresiuni online. Combaterea violenței cibernetice este esențială, iar noile norme ale UE vor ajuta victimele din statele membre care nu au încă reglementări în acest sens.
Věra Jourová, vicepreședinta pentru valori și transparență, a subliniat importanța incriminării violenței cibernetice pe criterii de gen, precum partajarea neconsimțită de imagini intime. Helena Dalli, comisara pentru egalitate, a salutat directiva ca un răspuns detaliat la o problemă generalizată, subliniind importanța prevenirii violenței de gen, protejarea victimelor și pedepsirea agresorilor.