Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a desfășurat ample acțiuni de control asupra societăților comerciale din industria alimentară. Amenzi în valoare de 3,412 milioane de lei au fost aplicate de inspectorii sanitari-veterinari în luna aprilie operatorilor din industria alimentară care activează în sectorul produselor alimentare de origine non-animală, conform unui comunicat de presă emis de ANSVSA.
Controalele din teren au vizat operatorii din industria alimentară care se ocupă cu fabricarea produselor de morărit, pâine și produse de patiserie, alte produse alimentare, băuturi răcoritoare și alcoolice. În luna aprilie 2024, au fost efectuate 13.503 de controale în unitățile din industria agroalimentară, iar ca urmare a neregulilor constatate s-au aplicat 419 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 3.412.200 de lei.
Au fost identificate diverse nereguli în cadrul acțiunilor de control, cum ar fi: probleme legate de igienă și fabricație, monitorizarea și implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului - HACCP, personalul muncitor, activități neînregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, nerespectarea cerințelor pentru importul produselor alimentare și transportul alimentelor cu mijloace neînregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.
În timpul controalelor s-au prelevat probe pentru analize de laborator, conform procedurilor din Programul de supraveghere și control, pentru a verifica conformitatea produselor alimentare și respectarea criteriilor microbiologice în alimente. Sancțiunile contravenționale sunt aplicate atunci când deficiențele constatate nu sunt remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor. Inspectorii sanitari-veterinari se concentrează pe prevenție și consilierea operatorilor din industria alimentară.