Un bărbat din București, căutat internațional pentru spălare de bani și inclus în categoria Most Wanted, a fost capturat de polițiștii din Italia, în urma colaborării cu autoritățile din România și procurorii DIICOT. În prezent, se desfășoară proceduri pentru aducerea sa în țară. Bărbatul făcea parte dintr-o rețea de furt de pe cardurile bancare, prin copierea datelor, în Statele Unite ale Americii.
Potrivit Poliției Române, în urma activităților de cooperare polițienească internațională, desfășurate între Poliția Română și autoritățile similare din alte state, bărbatul a fost localizat și prins în Italia. Acesta, în vârstă de 34 de ani, era căutat de autorități pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor și se sustrăgea urmăririi penale.
În luna mai a anului 2021, Tribunalul București a emis un mandat de arestare preventivă pe numele bărbatului, în urma cercetărilor efectuate de DIICOT-Structura Centrală. În prezent, se desfășoară activități specifice în vederea predării acestuia către România.
În luna iulie a anului 2023, procurorii DIICOT au solicitat Tribunalului București să permită valorificarea anticipată a mai multor bunuri mobile (4 autoturisme de lux) deținute de către bărbatul în cauză, în temeiul dispozițiilor legale. Această solicitare a fost admisă de către instanță, iar bunurile vor fi predate Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
În luna mai a anului 2021, DIICOT a efectuat opt percheziții domiciliare la locuințele unei persoane suspectate de spălare de bani. Potrivit anchetatorilor, în luna octombrie a anului 2020, autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii au trimis în judecată membrii unei grupări infracționale organizate, din care făcea parte și un cetățean român. Această grupare era specializată în săvârșirea de infracțiuni informatice, precum operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.
Din cercetările efectuate de autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii a rezultat că, în perioada martie 2019 – iunie 2020, cetățeanul român și ceilalți membri ai grupării au montat dispozitive de skimming la ATM-uri din Miami Beach, extrăgând datele aferente cardurilor bancare și efectuând retrageri frauduloase de bani din conturile persoanelor vătămate. O parte din sumele de bani obținute în acest mod au fost transferate în România, în scopul ascunderii originii ilicite.
DIICOT a mai precizat că suspectul a ascuns proveniența acestor sume de bani prin încredințarea lor către diferite persoane și prin achiziționarea, prin interpuși, a cinci autoturisme de lux. În urma perchezițiilor, au fost ridicate aceste cinci autoturisme, în valoare de aproximativ 840.000 de euro, precum și alte bunuri și sume de bani.