Se pregătește o schimbare majoră în sistemul de pensii din România! Potrivit unui proiect de lege depus de parlamentarii PNL, femeile care au născut și au crescut mai mulți copii ar putea ieși la pensie cu trei ani mai devreme. Această măsură are ca scop ajutarea femeilor care au realizat stagiul minim de cotizare și au crescut copiii până la vârsta de 16 ani.
Conform proiectului, noua lege a pensiilor va intra în vigoare de la 1 septembrie 2024 și va beneficia atât femeile care au realizat stagiul complet de cotizare, cât și pe cele care au realizat stagiul minim și au crescut copiii până la vârsta de 16 ani. Astfel, pentru un copil, vârsta standard de pensionare se va reduce cu un an, pentru doi copii – cu un an și șase luni, pentru trei copii – cu doi ani, pentru patru copii – cu doi ani și șase luni, pentru cinci copii – cu trei ani, iar pentru șase copii sau mai mulți – cu trei ani și șase luni.
Inițiativa legislativă a liberalilor propune modificarea art.51 alin.(1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, astfel încât femeile să poată beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în funcție de numărul de copii pe care i-au născut și crescut. Această măsură nu va avea un impact bugetar pe termen scurt, dar va avea un impact pozitiv asupra dinamicii demografice a României.
Proiectul de lege a fost depus la Senat, primul for sesizat, iar decizia finală va fi luată de Camera Deputaților. Această schimbare ar putea aduce beneficii semnificative pentru femeile din România, încurajându-le să aibă mai mulți copii și contribuind la creșterea natalității în țară.