Bulion de rosii, de casa, delicios si usor de preparat. Cand e cel mai bun moment sa faci bulion de casa. Cat timp fierbi bulionul si ce cantitate obtii din 10kg de rosii.
Cum se face bulionul de casa sau passata de rosii - Reteta pas cu pasIngrediente:6 kg rosii coapte2 frunze de telina3 lingurite rase de sare neiodataO feliuta de hrean, pentru gust.Pentru servire:Sticle pentru bulion, cu gura larga, sau borcane, sterilizate pentru conservare.
O lingura de bulion bun imbogateste gustul oricarui sos sau preparat. Aminteste de mancarea delicioasa facuta de bunici, pe care o poti pregati si tu.
In plus, modul de preparare pentru o astfel de pasta de rosii este atat de simplu. Nu ia deloc mult timp. Poti incerca oricand si tu sa faci un astfel de sos pentru iarna, gustos si hranitor.
Cum alegi rosiile pentru bulion de casa
Pentru a scoate un bulion pentru iarna bun, e necesar sa ai in vedere ce fel de rosii folosesti, cat de coapte sau cat de dulci sunt.
Sosul de bulion de rosii se face, in general, toamna. Dar, poti pregati pasta de tomate si din vara, daca ai rosii gustoase, bine coapte.
De regula, se foloseste o masina de tocat rosii pentru a usura si intregul proces de maruntire si preparare. Aceasta etapa iti va lua de altfel si cel mai mult timp. Cum se face bulionul? Hai sa aflam!
Se recomanda cumpararea rosiilor in sezon. In special cele bio sau din gradinile autohtone au un gust mai plin si bogat si dau o aroma deosebita retetei de bulion de casa.
Mai apoi, vei putea folosi acest sos pentru a prepara zacusca, salate, ketchup sau alte bunatati gustoase.
Unele exemple de reteta de bulion de casa folosesc exclusiv rosii date prin masina de bulion. Altele adauga si ierburi aromatice sau ingrediente care dau un gust mai special (bulion de rosii cu ardei, de ex.).
Se pun si elemente care ajuta la conservare, precum telina si hreanul (reteta de bulion de rosii Jamila adauga putin cimbru si zahar, de exemplu).
Bulion de rosii de casa – Mod de preparare
Primul pas in reteta de bulion este sa speli bine rosiile, de doua ori. Dupa care, daca ai masina de tocat rosii, le tai in sferturi si le dai prin masina de facut bulion.
Aceasta are un con gaurit prin care iese pulpa si sucul. Tot acolo sunt retinute coaja si semintele.
Sosul de rosii care iese este deci curat si cremos.
Modul clasic de a prepara bulion dupa reteta veche este sa oparesti rosiile si apoi sa le treci printr-o sita desa. Le apeși bine cu lingura, pentru a scoate doar pulpa si sucul pentru pasta de tomate.
Dureaza mai mult sa faci asta manual. Dar daca nu ai o masina de facut bulion, este o varianta destul de buna.
Hreanul si telina in reteta de bulion
Vei pune tot sucul pentru bulion din rosiile obtinut intr-o oala incapatoare. O asezi apoi pe arzator, la flacara medie spre mare.
Curata un segment de hrean de aproximativ 3 x 10 cm. Ia si doua frunze dintr-o telina si pune totul direct in sos, alaturi de sare.
Reteta de bulion spune ca vei fierbe sucul pana cand acesta obtine consistenta pe care o doresti. Asa ca nu exista un raspuns clar la intrebarea „Cat fierb bulionul?”.
Un semn al prepararii poate fi faptul ca spuma iese initial la suprafata dispare. Toata lumea este insa de acord ca trebuie sa amesteci frecvent cu o lingura de lemn. Mai ales cand incepe sa se ingroase.
Altfel risiti ca bulionul sa se prinda de oala. Foarte buna este o oala de fonta, care incalzeste molcom si uniform.
Cat bulion iese din 10 kg rosii?
Daca pentru 6 kg de rosii crude vor rezulta in jur de 5.5 l de bulion de rosii nefiert si 4 litri de bulion de rosii preparat, atunci pentru o cantitate aproape dubla vei obtine, sa zicem, 7 litri de bulion fiert.
Fie ca obtii un sos simplu sau un bulion de rosii si ardei gras ori un bulion de rosii cu ardei capia sau iute, va trebui sa il pui in recipiente pentru pastrare.
Il introduci in Borcane de sticlă, sterilizate, pe care le închizi ermetic cu capace și le fierbi la bain marie pentru a se păstra bine.
S-ar putea să-ți placă mult și rețeta de ketchup de casă. Este aromat, gustos și perfect pentru momentele în care ai nevoie de un sos de roșii gata condimentat pentru pizza, cartofi prăjiți, sandwich-uri și alte bunătăți.
Diferența dintre bulion și pastă de roșii
Te întrebi ce să alegi între bulion sau pastă de tomate din comerț? E bine să știi că bulionul are un conținut mai scăzut de substanță uscată decât pastă.
Este deci puțin mai lichid și mai bogat în apă, iar pastă de roșii este mai concentrată la gust. Pastă de roșii nu curge din lingură și își păstrează formă după ce ai luat din borcan.
Pe borcane se menționează bulion de roșii și respectiv pastă de tomate. În general, o concentrație de substanță uscată de 18 – 20% înseamnă bulion, iar 24 – 28% sau mai mult, se referă la pastă de tomate.
În plus, mai ai trecut și conținutul de roșie, așa că poți compara ușor variantele. Dacă vrei să faci acasă pastă de roșii, îți va trebui o cantitate mai mare de roșii față de bulion, pentru că scazi mai mult preparatul. Este o formă foarte bună de conservarea roșiilor pentru iarnă, mai ales dacă ai multe în grădină. Pastă iese mai concentrată și consumă puțin spațiu.
Diferența dintre bulion și suc de roșii
Sucul de roșii este un bulion scăzut mai puțin. Are textura unei supe creme, curge din sticlă sau borcan. Dacă îl iei cu lingură, nu va sta mai sus de marginea ei.
Bulionul este mai gros, mai dens, poți lua lingură “cu vârf”, deși își va schimba forma. Sucul se depozitează mai bine în sticle, în timp ce bulionul în borcane. Poți pune și sticle cu bulion, dacă alegi modelul de lapte, cu gură largă, astfel încât să poți lua bulionul cu o linguriță. Cred că sunt cam singurele sticle pentru bulion.
Ce condimente se pun la bulion
Există 2 variante. Fie lași bulionul cât mai simplu, pentru a-l putea apoi adapta la o varietate de rețete. Fie îi dai aromele preferate, pe care le iubești și merg superb în preparatele tale preferate.
Cele mai populare condimente adăugate în bulion sunt usturoiul și busuiocul. Vei găsi însă și rețete cu cimbru, piper, ienibahar, coriandru, dafin, boia de ardei, maghiran, salvie, pătrunjel uscat etc.
Noi preferăm să facem sucul de roșii mai aromat, pentru că îl folosim exact cum iese că sos pentru pizza și alte mâncăruri. Bulionul de tomate îl lăsăm de regulă mai simplu.
Ce este passata de roșii?
Termenul înseamnă de fapt piure de roșii, simplu, sau cu adaos de sare, fără alți aditivi. La fel că bulionul, și passata de roșii presupune strecurarea. Spre deosebire de bulionul de roșii preparat cu condimente, passata se adaptează mult mai ușor în rețetele în care vrei să deții complet controlul gustului și aromelor.
Este o metodă foarte bună prin care poți păstra roșii pentru iarnă, fără conservant, pentru supe și sosuri.
Bulion de roșii cu coajă și semințe
Dacă nu ai mașina de roșii pentru bulion, cu separator de semințe, și nu ai timp să le dai prin sită și să le cureți de coajă, le poți lăsa așa. Bulionul iese bine și cu tot cu coji și semințe, dar, nu va fi la fel de fin. Un astfel de bulion merge în ciorbe, mâncăruri, tocănițe, dar mai puțin în sosuri sau supe creme, unde ai nevoie de o textură perfectă.
Cât costă bulionul
Noi facem bulion de casă din obișnuință și pentru că nu are conservanți, nu neapărat că ar ieși mai ieftin.
Depinde mult dacă ai roșii din grădină sau trebuie să le cumperi. Dar, și cum prinzi sezonul când sunt mai coapte și mai accesibile la preț.
Dacă nu ai timp să faci sau nu ai unde să depozitezi borcanele, poți cumpăra și din magazin. Momentan, un borcan de bulion de roșii de 300 – 400g costă între 5 și 9 lei.