Rețeta de prăjitură cu cocos și banană a câștigat concursul național de patiserie din Norvegia în urmă cu câțiva ani, dar are toate șansele să devină și desertul tău preferat. Contrastul de texturi creat de frișcă și stratul de bezea este un alt aspect care îți va încânta simțurile, însă cel mai mare avantaj este că nici măcar nu ai nevoie de prea multă experiență în bucătărie pentru a o realiza.
Nordicii au fost atât de cucerți de gustul său tropical, încât au supranumit-o „verdens beste”, adică „cea mai bună din lume”. Noi spunem să nu îi crezi pe cuvânt: încearcă rețeta și convinge-te!
Ingrediente pentru prăjitura de banane cu cocos
Pentru 8-10 porții din cea mai bună prăjitură din lume, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
10 linguri de unt nesărat, moale;o cană și jumătate de zahăr, separate;170 de grame de făină;1 linguriță de praf de copt;1 linguriță de scorțișoară măcinată;1/2 linguriță de cardamom măcinat;1 vârf de cuțit de sare;5 ouă mari, separate în albușuri și gălbenușuri;1/3 cană lapte de 3.5% grăsime;1/2 cană fulgi de cocos;1 cană de smântână pentru frișcă;1 păstaie de vanilie;2 banane feliate.
Cum prepari prăjitura de banane cu cocosPreîncălzește cuptorul la 170 de grade. Fixează o foaie de hârtie pentru copt într-o tavă dreptunghiulară, asigurându-te că există suficient surplus pe margini.Într-un bol mare, mixează untul și 2/3 de cană de zahăr, până când amestecul capătă o textura cremoasă și aerată, timp de aproximativ 3 minute.La viteză mică, adaugă făina, praful de copt, mirodeniile și sarea, omogenizând totul.Adaugă, pe rând, gălbenușurile de ou și laptele până la omogenizarea completă, apoi transferă aluatul obținut în tavă cu hârtie de copt.Curăță bine bolul mixerului pentru a îndepărta orice urmă de gălbenuș – acesta este un pas esențial, deoarece prezența gălbenușului va împiedica formarea bezelei pe care urmează să o prepari. Toarnă albușurile în bol și adaugă cantitatea rămasă de zahăr. Mixează totul până albușurile se transformă într-o spumă aerată și devin lucioase. Odată ce albușurile capătă o consistentă semi-solidă, toarnă-le deasupra aluatului din tavă, într-un strat uniform.Pune totul la cuptor pentru 25 de minute sau până când bezeaua capătă o culoare ușor aurie. După 15 minute de la momentul introducerii tăvii în cuptor, acoperă bezeaua cu fulgii de cocos – astfel, nuca de cocos se poate lipi de bezeaua încă lipicioasă, prevenind totodată arderea ei accidentală.Scoate tava din cuptor și permite-i prăjiturii să se răcească. Între timp, prepară frișca: pune smântâna dulce într-un bol mediu și adaugă semințele păstăii de vanilie, apoi mixează totul timp de aproximativ 3 minute.Odată ce prăjitura s-a răcit, scoate-o din tavă și transfer-o pe un fund de tocat. Taie aluatul pe jumătate, în diagonală, folosind un cuțit zimțat pentru pâine. Pune jumătatea inferioară a prăjiturii pe platoul în care urmează să o servești și acoperă-l cu frișca preparată mai devreme și feliile de banană. Fixează jumătatea rămasă de blat peste frișcă, asigurându-te că stratul de bezea vine deasupra.
Prăjitura ta este gata! Pune-o la frigider și permite-i să se răcească timp de o oră înainte de a o servi, pentru ca aromele să se îmbine și să capete o textură mai moale.