Imaginea rapperului american Wiz Khalifa care își încheie recitalul de pe scena festivalului din Costinești fumând un joint este imaginea neputinței justiției conduse de Alina Gorghiu. Deși combaterea consumului de droguri este o prioritate a Guvernului, vedem inabilitatea sistemului de justiție în a bloca acest flagel. De la magistrați anchetați în dosare de trafic de droguri, la cazul accidentului din 2 Mai și până la Wiz Khalifa, justiția pare că, mai degrabă, îngreunează această luptă cu drogurile.
Imaginile cu artistul flancat de zeci de angajați ai MAI dus la audieri au devenit repede virale, cât și cele cu el fumând la finalul show-ului. Odată ajuns la secția de poliție, asupra sa s-au găsit 18 grame de canabis.
„A deţinut peste 18 grame de canabis, drog de risc şi a consumat pe scenă o altă cantitate de canabis, sub forma unei ţigări artizanale” , a spus Olimpia Ceara, purtător de cuvânt IPJ Constanţa.
Artistul american este urmărit penal pentru deținere de droguri, însă procurorul de caz l-a lăsat să plece. Cu toate astea, rămân câteva întrebări la care procurorii ar trebui să aibă un răspuns:
Cum a intrat artistul în posesia a peste 18 grame de canabis? A introdus în țară droguri sau le-a achiziționat de aici? În ambele situații, procurorul ar trebui să extindă dosarul.Ce făcea cu 18 grame de canabis o persoană care stă mai puțin de 24 de ore pe teritoriul României?A cerut procurorul de caz probe biologice pentru a constata dacă persoana respectivă este sau nu consumatoare?
Oricare ar fi răspunsurile la întrebările de mai sus, magistratul nu avea niciun motiv să îl lase pe artist să părăsească teritoriul țării.
Deși au trecut mai bine de 24 de ore de la incident, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, nu a avut nicio reacție pe subiect și nici procurorul de caz nu pare să fie mai implicat în a oferi informații despre dosar. Asta în condițiile în care Alina Gorghiu a spus de nenumărate ori că se luptă, în calitate de ministru al Justiției, cu acest fenomen.
”Fenomenul de consum de droguri nu mai poate fi negat. E în creștere, asta spun sondajele, analizele, rapoartele oficiale”, spunea ministrul Justiției, în septembrie 2023, la Digi24.
Magistrații, rol crucial în combaterea traficului de droguri
Magistrații au un rol crucial în combaterea traficului de droguri. Ei sunt responsabili de aplicarea legii, de pronunțarea unor sentințe în cazurile de trafic sau consum de droguri. Însă, realitatea din România de arată că magistrații sunt cei care sunt implicați in rețele de trafic și consum de droguri, astfel că deciziile pe care le iau nu urmăresc deloc spiritul legii și sunt dictate în funcție de interesele personale. Un caz recent a fost la Suceava, acolo unde o judecătoare de la Tribunal, care avea pe rol dosarele unor rețele de traficanți de droguri, era la rândul ei consumatoare de substanțe interzise.
Deși poate ne-am fi așteptat de la Alina Gorghiu, ministrul Justiției, să ia niște decizii rapide, cum ar fi schimbarea legii, acest lucru nu se întâmplă. Întrebată în legătură cu magistrații care sunt acuzați sau condamnați că fac parte din diferite rețele precum cele de trafic de droguri și posibilitatea ca aceștia să primească pedepse mai mari sau confiscarea averii, ori măcar verificări inopinate și aleatorii, ministrul Justiției s-a arătat ”cutremurată”. Și cam atât.
Cazul de la 2 Mai s-a dovedit a fi un eșec al justiției conduse de Alina Gorghiu. Începând cu gafele judecătoarei din Mangalia care a fost schimbată când procesul era aproape de final, la eliberarea presupusului dealer al lui Vlad Pascu, Vlad Maru, și care a fost pus sub control judiciar, deși ar fi existat probe clare că făcea trafic de droguri. Între timp, Alina Gorghiu nu se laudă cu condamnarea marilor traficanți de droguri, ci doar cu aducerea în țară a unor condamnați fugari, fiind singurul subiect pe care ministrul Justiției, Alina Gorghiu, vorbește constant.
Gorghiu, nicio modificare legislativă pentru combaterea traficului de droguri
Deși a trecut aproape un an de la accidentul din 2 Mai care s-a soldat cu moartea a doi tineri după ce Vlad Pascu s-a urcat la volan fiind sub influența substanțelor interzise, practic momentul în care în România a început o dezbatere națională pe tema consumului și a traficului de droguri, Alina Gorghiu nu a venit cu nicio modificare legislativă importantă pentru a combate acest fenomen. A înființat, desigur, registrul traficanților, însă pentru a avea un registru e nevoie ca magistrații să îi prindă și să îi condamne. Până în acest moment, registrul lui Gorghiu este irelevant.