Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat luni că intenționează să discute cu reprezentanții companiei Louis Vuitton pentru recunoașterea valorii patrimoniale și culturale a pieselor tradiționale românești. Aceasta vine în urma unei sesizări făcute de o comunitate online dedicată promovării valorilor creației populare, care a observat că firma celebră s-ar fi inspirat dintr-un model de cămașă tradițională din Mărginimea Sibiului.
„În contextul discuțiilor publice referitoare la preluarea de către compania Louis Vuitton a modelului iei cu șinoare, specifică zonei Sibiului, intenționez să inițiez un dialog cu reprezentanții companiei pentru a recunoaște valoarea patrimonială și culturală a pieselor tradiționale românești.
Voi reveni cu mai multe detalii în zilele următoare, dar pot spune că abordarea va fi una care vizează obținerea recunoașterii internaționale a valorii inestimabile a tradiției românești și transformarea acestui „incident” într-o oportunitate de a promova ia/cămașa românească tradițională la nivel global”, a declarat ministrul Culturii într-un interviu pentru Agerpres. Raluca Turcan a subliniat că protejarea elementelor identitare culturale și patrimoniale este o prioritate pentru Ministerul Culturii.
„În prezent, analizăm protecția indicațiilor geografice pentru produsele artizanale și industriale, precum și propuneri de acte normative care să ofere o piață stabilă și continuă pentru produsele tradiționale, prin alocarea unei cote din fondul destinat achiziționării produselor pentru protocol de către instituțiile statului, dedicată produselor tradiționale”, a subliniat ministrul Culturii. Comunitatea La blouse roumaine a cerut sprijin pe Facebook pentru campania „Give Credit” (A da recunoaștere), care se concentrează pe utilizarea de către brandul Louis Vuitton a cămășii de Mărginime în noua colecție din 2024, fără menționarea originii și fără acordul păstrătorilor de patrimoniu cultural.