Deputații din Comisia pentru drepturile omului au adoptat, cu majoritate, un raport de recomandare pentru proiectul de lege inițiat de membrii REPER, Oana Cambera, Andrei Lupu și Simina Tulbure, privind garantarea dreptului la interuperea sarcinii.
Proiectul de lege vizează garantarea accesului la procedură în minim un spital de stat din fiecare județ, direcționarea pacientelor către spitale și medici care efectuează procedura, obligarea medicilor care efectuează în sistemul privat procedurile de întrerupere de a le efectua și în spitalele de stat. De asemenea, este reglementată o platformă de educare și corectă informare în domeniul contracepției și al planning-ului familial. Potrivit inițiatorilor, proiectul se concentrează pe accesul liber ales, neîngrădit și în siguranță la proceduri de întrerupere de sarcină, dar și pe promovarea educației și informării corecte în domeniul sănătății sexuale și reproductive. Inițiativa prevede, totodată, decontarea serviciilor pentru femeile vulnerabile fără venituri, minore și femei care au raportat un abuz sexual. Deputata Oana Cambera a susținut, în cadrul dezbaterilor, că accesul la procedurile de întrerupere a sarcinii este deseori împiedicat. Ea a arătat că acest lucru este indicat atât de cercetările efectuate de organizațiile neguvernamentale, cât și de petițiile formulate de peste 10.000 de femei care descriu situații în care sunt refuzate în cadrul spitalelor de stat și redirecționate către spitale private ori multiple cazuri în care nu au găsit niciun spital de stat din județul în care locuiesc care să efectueze procedura.
„Femeile din România nu vor să se întoarcă în anii comunismului! Este alegerea fiecărei femei dacă optează sau nu pentru o procedură de avort, iar statul trebuie, în primul rând, să respecte această alegere și, precum în cazul oricărui alt drept personal, să îi creeze instrumente de exercitare, fără să fie împiedicată sau restricționată”, a declarat Oana Cambera, potrivit unui comunicat de presă al REPER remis miercuri Agerpres. Ea a precizat că dorește reducerea ratei de refuz a întreruperilor de sarcină la cerere în spitalele de stat, având în vedere și discrepanța semnificativă de costuri. „Fără o asemenea prevedere, femeile vulnerabile, cu venituri mici, nu își pot permite procedura medicală în sistemul privat și li se interzice, indirect, dreptul la avort”, a explicat deputata. „Respectăm dreptul la conștiință și religie al cadrelor medicale însă acesta trebuie să coexiste cu garantarea accesului la această procedură medicală și respectarea drepturilor sexuale și reproductive ale femeilor din România. Suntem, totodată, conștienți de grava lipsă de educație și informare în ceea ce privește o multitudine de probleme ce țin de sănătatea reproductivă a femeilor, fapt pentru care am propus o platformă de sănătate publică pentru femei, aceasta fiind o măsură pe care ne dorim să creăm și mecanisme de finanțare la nivel european”, a mai transmis Oana Cambera.