Producătorii români de roșii se plâng că piața a fost invadată de tomate aduse din import, iar subvenția de la stat nu are aproape niciun efect.
Tomatele de import creează haos printre producătorii români, iar sprijinul guvernamental este minimal: „Nu știm de unde vin, este o invazie de roșii”, se plâng fermierii. Aceste tomate sunt vândute mult sub prețurile practicate de producătorii autohtoni, punând în pericol întreaga industrie. Producătorii subliniază că, în contrast, costurile ridicate pentru tomatele cultivate în spații protejate pe timpul iernii se reflectă în prețul final al produselor lor, însă pe piață predomină tomatele de import, mult mai ieftine, compromițând agricultura locală. Fermierii se plâng și de faptul că ajutorul de stat oferit, de doar 1.500 de euro pentru 1.000 mp este extrem de mic.
990 de cultivatori de tomate din județul Buzău au depus cereri de ajutor financiar în contextul crizei din Ucraina, atrăgând atenția asupra unei invazii de tomate care a pătruns în România, legume comercializate la prețuri cu mult sub cele practicate de producătorii locali.
Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Buzău a primit până la data de 10 mai 2024 cereri de solicitare aferente Schemei de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cuantumul ajutorului de stat care se acordă per beneficiar este echivalentul în lei al sumei de 1.500 euro pentru 1.000 mp. Pentru a fi eligibili, legumicultorii trebuie să facă dovada înființării unei suprafețe cumulate de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu tomate în spații protejate, să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate, în anul 2024, la data depunerii cererii, să nu se afle în dificultate, respectiv în lichidare sau în faliment și să mențină cultura de tomate în spații protejate înființată, până la data efectuării plății.
„Au depus cereri de sprijin 990 de legumicultori la nivelul județului Buzău, fiecare dintre ei pentru câte 1000 mp. La acest moment DAJ a demarat verificările în teren”, a precizat, pentru AGERPRES, directorul DAJ Buzău, Cosmin Florea.