Cercetătorii chinezi au inventat pielea electronică! Inspirată din structura biologică a pielii umane, cea artificială va putea percepe și decodifica semnale mecanice. O porțiune de mărimea vârfului unui deget arătător conține nu mai puțin de 240 de senzori.
Pielea electronică are țesuturi asemănătoare celor umane. Cu ajutorul unor celule receptoare din piele, oamenii pot să perceapă forțe și tensiuni. Astfel, pielea joacă un rol crucial în adaptarea la mediul exterior. Noua descoperire ar putea revoluționa domeniul roboților medicali.
Această piele electronică este capabilă să realizeze simultan decodificarea și perceperea a trei semnale mecanice - presiune, frecare și tensiune – la nivel fizic, potrivit studiului publicat recent în revista Science.
„Un petic de piele electronică, de dimensiuni comparabile cu vârful unui deget arătător, este echipat cu 240 de senzori metalici, fiecare având o dimensiune cuprinsă între două și trei sute de micrometri. Dispunerea lor spațială imită îndeaproape distribuția celulelor receptoare tactile din pielea umană”, a declarat Zhang Yihui, autorul corespondent al studiului.
Senzorii colectează semnale care sunt procesate meticulos și ulterior rafinate prin algoritmi de învățare profundă, permițând pielii biomimetice să distingă textura și contururile obiectelor cu o precizie remarcabilă.
Echipați cu piele electronică, roboții electronici ar putea fi capabili să diagnosticheze o serie de boli încă din stadiile incipiente. Mai mult, invenția ar putea fi folosită pentru monitorizarea stării de sănătate a pacientului.