Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege inițiat de Guvern, prin care condamnații care fug în străinătate pentru a nu executa pedepsele penale vor fi obligați să suporte cheltuielile pentru aducerea lor în țară.
În expunerea de motive a documentului se precizează că în cursul anului trecut, sumele necesare pentru repatrierea acestor persoane au depășit 10 milioane de lei. În comisiile parlamentare de specialitate, proiectul nu a suferit modificări față de forma propusă de Executiv. Mâine este așteptat votului final, decizional, în plenul Camerei Deputaților.
Proiectul de lege inițiat de către Guvern, care reglementează modalitatea de stabilire a cheltuielilor judiciare în cazul fugarilor care s-au sustras de la urmărirea penală sau de la judecată, cât și modalitatea de recuperare a cheltuielilor ocazionate de aducerea lor în România, a fost adoptat, în unanimitate, luni, 15 aprilie, de către Senat, în calitate de prim for sesizat.
Ministrul Justiției Alina Gorghiu a explicat că reglementările din propunerea legislativă sunt valabile pentru persoanele urmărite internațional și pentru care a fost emis mandat european de arestare, precum și cele care au fugit în afara UE, pentru care este în desfășurare procedura de extrădare.
„În 2023, România a cheltuit aproximativ 10.025.000 lei, pentru aducerea a 803 fugari. Anul acesta, până în data de 9 aprilie, au fost aduși 233 de fugari”, a mai precizat ea.
„Cheltuielile care revin statului român, în cazul în care persoana solicitată, persoana extrădată sau persoana extrădabilă, după caz, s-a sustras urmăririi penale sau judecății, vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare, de către instanța de executare, conform prevederilor Codului de procedură penală. Pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de aducerea în țară a persoanei solicitate, a persoanei extrădate sau extrădabile, după caz, care s-a sustras executării pedepsei, autoritățile române au drept de regres, la instanța civilă competentă. Această cauză se judecă cu celeritate și este scutită de taxă de timbru”, arată expunerea de motive a proiectului de lege pentru completarea art. 16 din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală.
„Pas important în Parlament pentru proiectul «fugarul plătește». Senatul a adoptat proiectul în unanimitate. Toți cei 86 de senatori prezenți au votat «pentru»! E vorba de proiectul care prevede ca fugarii să fie obligați să-și suporte cheltuielile de aducere în țară avansate de către stat. Mulțumesc colegilor senatori pentru sprijinul inițiativelor pe care Ministerul Justiției le are pentru combaterea fenomenului fugarilor”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook.