Virusuri necunoscute, pe care nimeni nu le are în vizor, pot apărea brusc și, precum coronavirusul pot declanșa pandemii majore. Specialiștii atrag atenția că mutațiile și răspândirea rapidă au legătură cu nivelul de dezvoltare al omenirii, în primul rând cu creșterea mobilității.
Virusuri necunoscute, pe care nimeni nu le are în vizor, nu sunt cu adevărat noi, dar s-au schimbat din punct de vedere genetic. În special, schimbul de material genetic între diferite specii de virusuri poate duce la apariția bruscă a unor agenți patogeni amenințători cu caracteristici semnificativ modificate, arată analizele genetice efectuate de o echipă internațională de virusologi de la Centrul german de cercetare a cancerului (DKFZ).
„Folosind o nouă metodă de analiză asistată de calculator, am descoperit 40 de nidovirusuri necunoscute până acum la diferite vertebrate, de la pești la rozătoare, inclusiv 13 coronavirusuri”, a relatat Stefan Seitz, liderul grupului DKFZ, într-un articol apărut pe site-ul Centrului.
Potrivit virusologilor, faptul că în prezent este posibilă analiza dintr-o singură dată a unor cantități atât de mari de date deschide perspective complet noi, în condițiile în care cercetarea în domeniul virusurilor se află încă la un stadiu relativ incipient.
ANUMITE VIRUSURI SE POT COMBINA CHIAR ȘI ÎN AFARA „FAMILIEI” LOR
Echipa de la DKFZ a căutat animale infectate cu virusuri pentru a obține și studia materialul genetic viral la scară largă. Accentul a fost pus în principal pe așa-numitele nidovirusuri, care includ familia coronavirusurilor, foarte răspândite la vertebrate.
O descoperire li s-a părut deosebit de interesantă oamenilor de știință în ceea ce privește apariția de noi virusuri: la animalele gazdă care sunt infectate simultan cu diferite virusuri, poate avea loc o recombinare a genelor virale în timpul replicării virusului, „chiar și dincolo de granițele familiei virale”, explică Stefan Seitz.
Atunci când rudele îndepărtate se „încrucișează”, acest lucru poate duce la apariția unor virusuri cu proprietăți complet noi.
Potrivit laboratorului DKFZ astfel de salturi evolutive pot afecta agresivitatea și periculozitatea virusurilor, dar și atașamentul lor față de anumite animale gazdă. Coronavirusul SARS-CoV-2 s-a dezvoltat, probabil, tot la lilieci și a sărit de acolo la oameni.
O schimbare de gazdă, în special de la animale la oameni, poate facilita foarte mult răspândirea virusului, așa cum a demonstrat în mod categoric pandemia corona.
Virusurile „schimbătoare de joc” pot apărea brusc în orice moment, devenind o amenințare masivă și – dacă se ajunge la limită – pot declanșa o pandemie. Punctul de plecare poate fi un singur animal gazdă infectat cu două astfel de virusuri.
Noul proces computerizat de înaltă performanță ar putea contribui la prevenirea răspândirii noilor virusuri. Acesta permite o căutare sistematică a variantelor de virus care sunt potențial periculoase pentru oameni, spun cercetătorii de la DKFZ.