Țara noastră a devenit un punct de atracție pentru fermierii austrieci, care își reorientează atenția către pământurile românești, recunoscând potențialul agricol al acestora. Această tendință se bazează pe observația că condițiile de producție din România sunt, în multe privințe, superioare celor din Austria, datorită diversității solurilor, climatului favorabil și a costurilor mai reduse de operare.
Marcus Pechtl, proprietarul unei ferme din Austria, afirmă că terenul necesar pentru afacerea sa este foarte rar și costisitor. El își desfășoară activitatea în principal pentru clienți din industria hotelieră și pentru marile rețele de supermarketuri din Austria. Conform publicației Fresh Plaza, antreprenorul are în plan să-și extindă noua afacere de export, Europa Fresh, în România.
„Exportăm deja produse precum cartofi, ceapă, morcovi și, din acest an, ridichi roșii în Germania și le oferim clienților obișnuiți de pe piața angro din München. Dar chiar și pentru produsele de nișă mai mici, un furnizor este interesant pentru angrosistii locali doar dacă poate livra produsul în lăzi sau paleți. Din păcate, prețurile ridicate ale terenurilor din regiunea noastră îngreunează extinderea recoltelor noastre.”Din cauza condițiilor dificile, Pechtl a decis să înceapă o afacere de legumicultură în regiunea Transilvania din România.
Producătorii locali, în prag de FALIMENT! Românii aleg supermaketurile în detrimentul produselor locale: „Noi stăm în piețe și așteptăm”„În această țară, costurile de teren și de gestionare sunt mai mici, iar condițiile generale de producție sunt mai bune”, explică Marcus.Fermierul a găsit teren disponibil prin intermediul unei agenții specializate și a înființat aici o societate cu răspundere limitată.”Scopul este să începem cu 50-100 de hectare și să extindem treptat capacitatea de cultură până la 200-300 de hectare. Inițial vom începe cu culturi standard precum cereale, cartofi, varză și salată verde vor crește și culturi de nișă precum broccoli sălbatic, varză roșie și soiuri speciale de sfeclă roșie, pe care le-am testat deja în Tirol. Producția principală ar avea loc în România.” spune el.
Austriacul consideră că are un oarecare avantaj pe această piață, pentru că partenera sa de viață este o româncă. El spune că a decis să se concentreze pe o bază largă de clienți. „Inițial, dorim să oferim clienților noștri existenți produse cultivate local, cum ar fi sectorul restaurantelor și piața angro din München. Dar dacă totul merge conform planului, ne putem gândi și la furnizarea directă a comercianților cu amănuntul din Austria. Următorul pas ar fi deservirea pieței interne românești și a clienților din țările vecine, precum Bulgaria”, spune fermierul.
Ajutor de la stat pentru motorina din agricultură. Vești bune pentru fermieri