James Hansen, fostul climatolog-şef de la NASA, a declarat marți că obiectivul de a menţine pe termen lung încălzirea climei globale sub pragul de +2°C în raport cu perioada preindustrială, limită fixată prin Acordul de la Paris, este mort.
Într-un studiu publicat săptămâna aceasta, celebrul climatolog și alți experți atrag atenția că anumite fenomene ce stau la baza schimbărilor climatice au fost subestimate și că ”obiectivul de 2°C este mort”.
James Hansen a adăugat că unul dintre scenariile ambiţioase formulate de Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC) , mandatat de către ONU, ce mizează pe o scădere netă a emisiilor de gaze cu efect de seră, ce ar putea face posibilă menţinerea procesului de încălzire sub acest prag, a devenit astăzi imposibil.
Expertul american a explicat că principala cauză ar fi consumul mondial de energie, care „creşte şi va continua să crească”, cu „o parte majoritară a energiei ce provine încă din combustibili fosili”, principalii emiţători de gaze cu efect de seră.În studiul lor, climatologul american și echipa lui au subliniat că pe lângă tranziția energetică prea lentă există „o lipsă de realism în evaluarea climei” și că aceasta din urmă este mai sensibilă la emisiile de gaze cu efect de seră decât se crede în prezent.
De asemenea, James Hansen şi colegii săi au analizat și rolul jucat de o schimbare a reglementărilor din sectorul maritim în 2020 și au ajuns la concluzia că efectele sale asupra climei au fost minimizate.
Potrivit lor, acea schimbare s-a tradus printr-o reducere a emisiilor de sulf, care reflectă lumina soarelui în spaţiu şi participă astfel la răcirea atmosferei terestre.
În plus, oamenii de știință estimează că Sistemul de circulaţie Atlantic-Meridional (AMOC), un sistem de curenţi oceanici care joacă un rol major în reglarea climei, va înceta „în următorii 20-30 de ani” și asta ca urmare a topirii gheţii.
Autorii studiului atrag atenția că o astfel de dispariţie ar duce la „probleme majore, mai ales la o creştere a nivelului mării de mai mulţi metri”.
Totodată, climatologii prevăd că temperaturile medii globale ar trebui să rămână egale sau să devină superioare pragului de +1,5°C în raport cu cele din perioada preindustrială în anii care vor urma, înainte să atingă pragul de +2°C până în 2045.