Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a anunțat că nu va participa la ediția din acest an a evenimentului Noaptea Muzeelor, solidarizându-se cu colegii care protestează împotriva salariilor mici din domeniu.
„Sistemul de salarizare actual reprezintă o amenințare extrem de severă la adresa procesului de management al unui muzeu. Dacă vrem să avem în continuare muzee funcționale, trebuie găsită o soluție pentru creșterea nivelului de salarizare în muzeele care au fost uitate până acum. Ministerul Culturii a înțeles de la început acest lucru și a propus ordonanța de creștere salarială. Trebuie ca și restul Guvernului să înțeleagă”, a transmis instituția muzeală. Potrivit unui comunicat al Muzeului Antipa, „dacă se va ajunge la proteste ale salariaților din muzee în data de 18 mai, așa cum se preconizează în momentul de față, ar fi grozav dacă o parte din public ar protesta alături de salariații muzeelor, transmitând astfel guvernanților ideea că publicul înțelege că muzeele sunt importante, că trebuie să înțeleagă și guvernanții acest lucru și că munca celor care lucrează în muzee trebuie răsplătită cum se cuvine.” „Mulțumim foarte mult publicului nostru pentru că ne apreciază atât, lucru pe care îl vedem din numărul mare de vizitatori care ne trec pragul: aproape 600.000 de persoane ne-au vizitat muzeul în 2023, acesta fiind cel mai mare număr de vizitatori în cursul unui an de la înființarea acestei instituții. Acest lucru nu poate decât să ne bucure, în primul rând pentru că ne transmite că suntem relevanți pentru comunitate și munca noastră este recunoscută de public”, se arată în comunicat. Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” va avea un program normal de vizitare sâmbătă, 18 mai, fiind deschis între orele 10,00 – 20,00, ultima intrare fiind la ora 19,00. Și Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Național de Istorie a României au anunțat că nu vor organiza în acest an Noaptea Muzeelor.
Luni, Dragoș Neamu, coordonator Relații internaționale și proiecte culturale – RNMR, afirma că ediția din acest an a Nopții Muzeelor va fi una aparte și aceasta nu pentru că se marchează 20 de ani de existență, motiv de sărbătoare în condiții normale, ci pentru că va aduce cu sine probabil cel mai mare protest al muzeelor din ’89 încoace, scrie Agerpres. Marți, Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor s-a declarat solidară cu revendicările sindicatelor din cultură, exprimându-și speranța în adoptarea rapidă de către factorii implicați a unor măsuri de corecție „juste” și „necesare.” „Luând act de discrepanțele salariale majore, incorecte, nejustificate, apărute între muzeografi, cercetători, conservatori, restauratori și celelalte posturi de profil din rețeaua Ministerului Educației, cu peste 20 – 30% mai mari decât ale celor cu responsabilități mult mai mari, patrimoniu cultural mobil administrat infinit superior și complexitate a muncii net superioare din instituțiile muzeale aflate în rețeaua Ministerului Culturii sau a autorităților locale, generate de aplicarea globală și necorelată sistemic a reglementărilor de salarizare din învățământ, Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor, organismul știin