O investigație realizată de Iosefina Pascal analizează o posibilă legătură a lui Nicușor Dan cu Florian Coldea și „Optimizatorii din Justiție”, precum și legăturile sale cu George Soros și oamenii Rusiei.
În opinia mea, Nicușor Dan a avansat semnificativ în ceea ce privește comunicarea publică în această campanie electorală, mai mult decât ceilalți candidați.
Cu toate acestea, trebuie să menționez că a reușit să evite să abordeze acuzațiile referitoare la posibila sa legătură cu Florian Coldea și „Optimizatorii din Justiție”, precum și legăturile sale cu George Soros și oamenii Rusiei.
Am documentat în detaliu toate cele trei „filiere” și am informații suficiente care pot confirma aceste legături.
În anul 2017, generalul SRI Dumitru Dumbrava a fost prezent la un eveniment dedicat judecătorilor și procurorilor, numit „Gala Juridică”, organizat de site-ul juridice.ro.
La acest eveniment, Dumbrava a acordat un interviu în care a vorbit despre „câmpul tactic” și a promovat telefoanele criptate de la CryptoDATA, compania asociată cu persoane precum Ioan Niculae, Ovidiu Toma și Bogdan Mărunțiș, finul lui Florian Coldea.
Printre participanții la eveniment s-au numărat adjunctul Laurei Kovesi, procurorul DNA Marius Iacob, vicepreședintele ICCJ Iulian Dragomir, procuroarea Camelia Sutiman de la PICCJ, Procurorul General al României Augustin Lazăr, judecătoarea ICCJ Rodica Aida Popa și judecătoarele CSM Andrea Chiș și Evelina Oprina.
Având în vedere poziția sa de Șef al Secretariatului General al SRI la momentul respectiv, este evident că Dumbrava se afla acolo într-o calitate oficială, deci nu avea ce să caute la acel eveniment.
De asemenea, la eveniment au fost prezenți Valeriu Stoica și avocatul Doru Trăilă, asociat cu Florian Coldea.
Nicusor Dan, protagonistul investigației, a fost și el prezent la acest eveniment, ceea ce ridică întrebări legate de motivele sale. Ion Cristoiu a relatat o discuție cu Florian Coldea, din care reiese că cei doi s-au întâlnit de mai multe ori.
Una dintre aceste întâlniri a avut loc la Ambasada Franței, iar alta a fost intermediată de un apropiat al lui Florian Coldea în anul 2019.
Pe 17 octombrie 2019, Nicușor Dan s-a întâlnit cu Florian Coldea, găzduit de omul de afaceri Petre Badea, acționar principal la Aedificia Carpați. Daniel Dragomir a dezvăluit că Aedificia Carpați, controlată de Badea, a primit contracte de la stat în valoare de miliarde de euro în ultimii zece ani.
De asemenea, firma a primit contracte de la diverse instituții, inclusiv Administrația Prezidențială, în valoare de milioane de euro. Marian Preda a menționat că Nicușor Dan a dat în judecată Universitatea București pentru a bloca construirea unor cămine, apărând astfel interesele firmei Aedificia Carpați.
Este important de menționat că aceste informații sunt rezultatul unei investigații amănunțite și documentate în mod corespunzător.
Acum câțiva ani, în Complexul Panduri, s-a construit un al doilea sediu foarte modern pentru Facultatea de Sociologie a Universității din București, împreună cu un cămin pentru doctoranzi, masteranzi și oaspeți străini. Nicușor Dan și organizația Salvați Bucureștiul au contestat aceste construcții în instanță, dar Universitatea a câștigat procesul. Se speculează că acțiunile lui Nicușor Dan ar fi fost influențate de interesele unor oameni de afaceri și de legăturile cu Rusia.
În 2016, fostul șef de campanie al lui Nicușor Dan, Matei Păun, a înființat un fond de investiții numit Black Sea Fund, împreună cu alți investitori. Matei Păun are legături cu Rusia, iar firma sa de investiții a intermediat finanțări pentru România de la Banca Internațională de Investiții din Moscova. Există suspiciuni că Rusia ar încerca să obțină controlul asupra unor zone economice din România prin intermediul unor investitori străini.
Un grup de investitori controlat de VTB Capital, a doua mare bancă din Rusia, a achiziționat acțiunile unei companii de publicitate din România. Matei Păun este o figură cheie în această afacere, iar partenerul său a fost implicat în politică în Belarus. Matei Păun a fost implicat și în campania electorală din 2016, fiind acuzat de practici controversate.
Alina Mungiu Pippidi este considerată ideologul activității susținute de George Soros în România. Nicușor Dan și organizația sa, Salvați Bucureștiul, sunt văzuți ca parte a unei rețele de influență condusă de Soros, care promovează ideea unor partide noi și a unei alternative la sistemul politic existent.
Nicușor Dan a devenit cunoscut în 2006 ca activist ecologist și apoi s-a implicat în politică. Primele sale acțiuni civice au fost finanțate printr-un sistem de parteneriate cu fonduri de la Soros. Alina Mungiu și Societatea Academică Română au creat „Alianța pentru o Românie Curată”, finanțată între 2010-2012 de CEE Trust al lui George Soros și fonduri norvegiene. În această Alianță sunt implicate Freedom House (Cristina Guseth), Grupul pentru Dialog Social și Asociația lui Nicușor Dan – Salvați Bucureștiul. Nu este nimic ilegal sau nepotrivit în faptul că Nicușor Dan a primit sprijin financiar de la Alina Mungiu și Societatea Academică. Era important doar să clarifice publicului sursa finanțării pentru activitățile sale.