Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu menționează pentru prima dată un bilanț de 30.000 de morți de la începutul Războiului din Fâșia Gaza, după atacul din 7 octombrie, dintre care aproximativ jumătate ar fi „combatanți ai Hamas”, într-un podcast realizat în weekend, relatează AFP.
Aproximativ ”14.000 de combatanți au fost uciși și probabil 16.000 de civili au fost uciși”, declară Benjamin Netanyahu.
Până în prezent, bilanțurile morților din Fâșia Gaza au fost prezentate de către Ministerul Sănătății al Hamas, care se află la putere în Fâșia din 2007.
Ministerul estimează că peste 35.000 de oameni, majoritatea copii și femei, au fost uciși de la începutul ofensivei israeliene, după atacul din 7 octombrie.
Benjamin Netanyahu a insistat duminică asupra faptului că bilanțul este mai mic decât cel anunțat de către mișcarea islamistă palestiniană.
Numărul morților din Fâșia Gaza este dificil de verificat.
Recent, ONU a încetat să publice statistici ale biroului de presă al Guvernului din Fâșia Gaza, care se dovedeau incoerente.
ONU folosește în prezent cifrele publicate de către Ministerul Sănătății al Hamas.
Potrivit ONU, această schimbare nu implică o revizuire în scădere a bilanțului, care rămâne în jur de 35.000 de morți – dintre care doar 25.000 sunt identificați.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că „peste 1.000 de membri Hamas” sunt spitalizați în Turcia la îngrijiri și a reafirmat că „nu consideră Hamas drept o organizație teroristă.”
„Chiar dacă ne confruntăm cu un inamic deosebit de cinic, am reușit să menținem proporția civili-combatanți uciși” la „aproximativ unul la unu”, a declarat Benjamin Netanyahu în podcastul „Call Me Back.”
Statele Unite, principalul aliat al Israelului, au repetat luni seara că armata israeliană „poate și trebuie să facă mai mult pentru a asigura protecția civililor”, fără să prezinte un bilanț.
La jumătatea lui aprilie, Înaltul Comisar ONU însărcinat cu Drepturile Omului Volker Türk sublinia că copiii „plătesc în mod disproporționat prețul ultim al acestui război.”
Unul dintre obiectivele afișate ale ofensivei israeliene în Fâșia Gaza este „să anihileze” Hamasul, al cărui atac din 7 octombrie s-a soldat cu 1.170 de morți, majoritatea civili, potrivit unui bilanț întocmit de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.
Peste 250 de persoane au fost răpite în atac, iar 128 sunt ținute ostateci în Fâșia Gaza, dintre care 36 sunt considerate moarte, potrivit armatei israeliene.
În acest podcast, Benjamin Netanyahu repetă că Israelul a făcut, încă de la început, „eforturi să minimizeze pierderile civile cum nu a făcut nicio altă armată.”
El dă ca exemplu manifeste și mesaje vocale trimise câtorva zeci de mii de familii din cartiere din estul Rafah, prin care le ordonă să evacueze înainte de bombardamente și „operațiuni țintite” în zonă.
Israelul susține că în Rafah se află ultimele batalioane ale Hamas și își subliniază intenția de a desfășura o operațiune terestră de amploare în acest oraș.
Însă, potrivit ONU, în oraș se află 1,4 milioane de civili – locuitori ai orașului și locuitori ai Fâșiei Gaza deplasați din calea confruntărilor armate în restul enclavei – ceea ce alimentează temeri cu privire la un masacru.
Israelul sfidează de o săptămână opoziția comunității internaționale, inclusiv a principalului său aliat american, iar tancuri și trupe desfășoară operațiuni tot mai adânc în estul Rafah, susținute de atacuri aeriene.
Acest lucru a provocat exodul a aproape 360.000 de persoane din estul Rafah, potrivit Agenției ONU pentru Refugiați Palestinieni (UNRWA), care avertizează că „niciun loc nu este sigur” în Fâșia Gaza, devastată de șapte luni de război.