Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani, Monica Adăscăliţei, a fost plasată în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile, conform deciziei procurorilor Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Aceasta a fost reţinută marţi pentru acuzaţii de luare de mită şi trafic de influenţă.
Potrivit informaţiilor, Monica Adăscăliţei a fost arestată după ce a fost acuzată de procurori că a acceptat mită în schimbul unor favoruri în cadrul spitalului pe care îl conduce. Aceasta ar fi cerut sume de bani de la diverşi furnizori ai spitalului pentru a le acorda contracte avantajoase.
În urma investigaţiilor, procurorii au descoperit că Monica Adăscăliţei a primit sume importante de bani de la mai mulţi furnizori, iar în schimb, aceştia au obţinut contracte de furnizare de servicii sau produse la preţuri supraevaluate. De asemenea, se pare că managerul spitalului a intervenit în procesul de achiziţii publice pentru a favoriza anumite companii.
Această acţiune a procurorilor vine în contextul în care corupţia în sistemul medical este o problemă majoră în România. Deşi există legi şi măsuri de prevenire şi combatere a corupţiei, aceasta continuă să afecteze sistemul de sănătate şi să pună în pericol vieţile pacienţilor.
În plus, această situaţie este cu atât mai gravă în contextul pandemiei de COVID-19, când sistemul medical este suprasolicitat şi are nevoie de toate resursele disponibile pentru a face faţă crizei. Acţiunile corupte ale unor manageri de spitale pot duce la cheltuirea inutilă a banilor publici şi la lipsa de echipamente şi medicamente necesare pentru tratarea pacienţilor.
Este important ca astfel de cazuri să fie investigate şi sancţionate cu maximă severitate pentru a descuraja practicile corupte în sistemul medical. De asemenea, este necesară o mai bună monitorizare şi control al achiziţiilor publice în cadrul spitalelor pentru a preveni astfel de situaţii.
În final, este responsabilitatea noastră, a cetăţenilor, să fim vigilenţi şi să denunţăm orice caz de corupţie în sistemul medical pentru a asigura un tratament corect şi echitabil pentru toţi pacienţii. Doar prin înlăturarea corupţiei putem avea un sistem medical eficient şi de încredere.