Ca posibil înlocuitor pentru Jens Stoltenberg, Klaus Iohannis și-a văzut năruit visul de a comanda cea mai puternică alianță militară a lumii. Fostul premier al Olandei, Mark Rutte, este favoritul americanilor, deși premierul ungar, Viktor Orban, a tot declarat că nu este de acord cu o eventuală numire a lui. Însă, în ultima perioadă, Orban și-a mai „îndulcit” discursul la adresa lui Rutte, în defavoarea lui Iohannis.
Mark Rutte, premierul Olandei, a declarat marți, 18 iunie, că este „prudent optimist” că va depăși opoziția Ungariei în ceea ce privește candidatura sa la șefia NATO, după ce a discutat cu premierul Viktor Orban.
El a avut dificultăți în a-l convinge pe Orban și încă se confruntă cu concurența singurului candidat, președintele Klaus Iohannis, notează AFP.
„Sunt prudent optimist în ceea ce privește Ungaria”, a declarat Rutte jurnaliștilor după ce s-a întâlnit cu Orban în marja summitului informal al UE de la Bruxelles.
După ce a obținut sprijinul puterilor cheie, Rutte este favoritul clar pentru a prelua șefia alianței atunci când mandatul actualului secretar general, Jens Stoltenberg, se va încheia, în octombrie anul acesta.
Orban a declarat în această lună că ar putea renunța la obiecțiile sale, dacă Rutte își va cere scuze pentru comentariile anterioare în care a criticat guvernul de dreapta de la Budapesta și dacă va permite Ungariei să rămână în afara planurilor NATO de creștere a ajutorului pentru Ucraina.
Orban „nu a cerut să-i fie prezentate scuze, iar eu am spus în legătură cu ceea ce am declarat în urmă cu câțiva ani că, în mod evident, am luat act de ceea ce s-a întâmplat în Ungaria în ceea ce privește reacțiile societății”, a precizat Mark Rutte. „Am lăsat lucrurile așa, am luat notă și am privit foarte mult în perspectivă, iar el nu a cerut să-i fie prezentate scuze”, a precizat Rutte, adăugând că îi va scrie acum o scrisoare lui Orban în care va rezuma discuția lor.
La rândul său, Viktor Orban a declarat că Rutte ar putea obține sprijinul său dacă va accepta să respecte un acord pe care Stoltenberg l-a încheiat la Budapesta săptămâna trecută pentru a acorda Ungariei o derogare de la planurile NATO de ajutorare a Ucrainei. „Dacă este dispus să-l susțină, putem să mergem pe această cale”, a spus Orban. „Este vorba despre viitor, nu despre trecut”, a adăugat premierul Ungariei.
Principalele puteri NATO, în frunte cu Statele Unite, fac presiuni pentru a obține un acord privind un nou șef al alianței până la summitul de luna viitoare de la Washington.
Rutte – care în prezent ocupă funcția de prim-ministru interimar al Olandei - urmează să își părăsească poziția în următoarele săptămâni, odată ce va fi instalat un nou guvern olandez.
Pentru desemnarea unui nou șef al NATO este nevoie de unanimitatea celor 32 de membri ai alianței, iar Ungaria se numără printre puținele țări care au ridicat clar obiecții în legătură cu o candidatură a lui Mark Rutte.