Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a vorbit pentru prima dată despre procesul pe care l-a intentat împotriva Universității Ovidius din Constanța, în legătură cu recuperarea salariilor pe care le-ar fi primit în calitate de profesor titular la Facultatea de Teologie. Suma totală pe care o solicită este de 30.000 de euro.
Într-o declarație recentă, ÎPS Teodosie a explicat că a fost nevoit să ia această măsură după ce a constatat că nu i s-au plătit salariile cuvenite pentru activitatea sa didactică la universitate. El a menționat că a încercat să rezolve această problemă pe cale amiabilă, dar fără succes.
Arhiepiscopul a subliniat că nu este vorba doar despre o sumă de bani, ci și despre principiul respectării drepturilor sale ca profesor titular la o instituție de învățământ superior. El a adăugat că este important ca toți angajații să primească salariile la care au dreptul conform contractelor lor de muncă.
În cadrul procesului, ÎPS Teodosie a prezentat documente care atestă faptul că a fost angajat ca profesor titular la Facultatea de Teologie a Universității Ovidius din Constanța încă din anul 2000. De asemenea, a demonstrat că a îndeplinit toate cerințele și a avut rezultate bune în activitatea sa didactică.
În plus, ÎPS Teodosie a adus în atenția publicului faptul că, în calitate de arhiepiscop, nu primește niciun fel de salariu de la stat și că toate veniturile sale provin din activitățile sale în cadrul Bisericii. Prin urmare, recuperarea salariilor de la universitate este o chestiune de principiu și de respectare a drepturilor sale ca profesor.
În final, ÎPS Teodosie a declarat că speră ca justiția să îi facă dreptate și să primească suma de 30.000 de euro la care are dreptul. El a subliniat că nu dorește să se ajungă la un conflict cu universitatea, ci doar să își primească drepturile în mod legal și corect.
Această situație aduce în atenție importanța respectării drepturilor angajaților și necesitatea ca instituțiile de învățământ să își plătească angajații conform contractelor lor de muncă. De asemenea, evidențiază și importanța unei comunicări eficiente și a rezolvării pașnice a conflictelor, pentru a evita astfel de situații neplăcute. Sperăm ca acest caz să fie rezolvat în mod just și să servească drept un exemplu pentru respectarea drepturilor tuturor angajaților din sistemul educațional.