Râul Columbia a contribuit la alimentarea vestului american cu energie hidroelectrică încă de pe vremea președintelui Franklin Roosevelt (1933-1939). Dar revoluția inteligenței artificiale va cere mai mult.
Prin urmare, în apropierea malurilor râului din centrul statului Washington, Microsoft pariază pe un efort de a genera energie din fuziunea atomică – ciocnirea atomilor care alimentează soarele - o descoperire care a scăpat oamenilor de știință în ultimul secol. Fizicienii prezic că nici Microsoft nu va reuși.
Gigantul tehnologic și partenerii săi spun că se așteaptă să exploateze fuziunea până în 2028, o afirmație îndrăzneață care le întărește promisiunile de a trece la energia verde, dar distrage atenția de la realitatea actuală. De fapt, consumul vorace de energie electrică al inteligenței artificiale determină o extindere a utilizării combustibililor fosili – inclusiv întârzierea scoaterii din funcțiune a unor centrale pe cărbune.
În fața acestei dileme, Big Tech se implică total în proiecte experimentale de energie curată care au șanse mari de reușită în viitorul apropiat. În plus față de fuziune, ei speră să genereze energie prin scheme futuriste, cum ar fi mici reactoare nucleare conectate la centre de calcul individuale și mașini care exploatează energia geotermală prin forarea scoarței terestre la 3.000 de metri.
Companiile de tehnologie au promis că „energia curată va fi această resursă magică, infinită”, a declarat Tamara Kneese, director de proiect la organizația nonprofit Data & Society, care urmărește efectele inteligenței artificiale și acuză industria tehnologică de utilizarea „matematicii neclare” în afirmațiile sale privind clima.
„Centralele pe cărbune sunt revigorate din cauza boom-ului AI”, a declarat Kneese. „Acest lucru ar trebui să fie alarmant pentru oricine căruia îi pasă de mediu.”
Pe măsură ce giganții tehnologiei concurează într-o cursă globală a înarmării cu inteligență artificială, o frenezie a construcției de centre de date cuprinde întreaga țară. Unele campusuri de calcul necesită la fel de multă energie ca un oraș de mărime modestă, transformând firmele de tehnologie