Angajatele, care lucrau ca instructoare de educație sau asistente medicale, au fost filmate în timp ce bat copii, martorii arătând că de mai mulți ani aceasta era o practică în centrul social unde copiii cu handicap ar fi trebuit îngrijiți.
Trei angajate ale unui centru de îngrijire pentru copii cu afecțiuni psihice, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Prahova, trimise în judecată pentru abuzuri grave asupra copiilor instituționalizați, scapă de acuzații, după ce instanța de judecată a constatat că faptele s-au prescris.
Angajatele, care lucrau ca instructoare de educație sau asistente medicale, au fost filmate în timp ce bat copii, martorii arătând că de mai mulți ani aceasta era o practică în centrul social unde copiii cu handicap ar fi trebuit îngrijiți.
Mihai Steluța Mariana, Stancu Violeta și Bănică Paula, angajate ale Complexului de Servicii Comunitare „Sf. Andrei”, au fost trimise în judecată în septembrie 2022 pentru purtare abuzivă, fiind acuzate că au bătut copii cu dizabilități internați într-un centru unde erau angajate, scapă de acuzații.
Judecătoria Ploiești a constatat că faptele pentru care acestea au fost inculpate, fapte comise în 2018, s-au prescris. În schimb, magistrații le obligă pe cele trei să plătească fiecărei persoane pe care au bătut-o daune morale de 4500 de lei. În dosar au fost identificate patru persoane vătămate. Dosarul inițial a fost disjuns, colegi ai celor trei fiind judecați în alt dosar.
Cum a început ancheta la DGASPC Prahova
Ancheta a fost deschisă în urma sesizării unui bărbat, martor în această speță, care se afla în proces de divorț, soția sa fiind angajată, pe postul de „instructor educație” în cadrul Complexului de Servicii Comunitare „Sf. Andrei”, iar în contextul încercării de a identifica probe pentru procesul de divorț, bărbatul a accesat un telefon mobil care a fost utilizat de soția sa, descoperind mai multe conversații purtate de aceasta cu o colegă, în perioada 05.07.2017-06.11.2017.
Din cuprinsul conversațiilor rezultă că cele două și alți angajați, în timpul serviciului, exercitau acte de violență verbală și fizică asupra minorilor instituționalizați și sustrăgeau diverse bunuri alimentare și nealimentare destinate nevoilor beneficiarilor centrului.
Copiii abuzați erau beneficiari ai serviciilor centrului, fiind minori cu handicap, separați, temporar sau definitiv de părinții lor, ca urmare a stabilirii, în condițiile legii, a măsurii plasamentului în acest tip de serviciu, minori cu nevoi speciale, pentru care a fost dispus plasamentul în regim de urgență și copii cu handicap îngrijiți în cadrul familiilor naturale sau substitutive din comunitatea locală și părinții sau alți reprezentanți legali ai acestora.
Bărbatul care a făcut sesizarea la organele de urmărire penală a relatat situația și la DGASPC Prahova însă un raport încheiar în urma controlului intern arată că au fost constatate și sancționate disciplinar anumite încălcări ale atribuțiilor de serviciu de către angajații în funcțiile de șef centru, coordonator personal de specialitate și administrator, în urma cercetării stabilindu-se că ”nu sunt dovezi din care să rezulte că beneficiarii sunt agresați de către angajați, că se mănâncă din hrana beneficiarilor și că sunt sustrase bunuri din centru iar comisia nu are la dispoziție mijloacele necesare și competența legală pentru verificarea veridicității celor semnalate prin sesizarea domnului”.