România va dona Ucrainei un sistem de rachete PATRIOT! Decizia a fost luată în această după-amiază, în cadrul ședinței CSAT. Tot astăzi, președintele Klaus Iohannis a anunțat și retragerea candidaturii sale pentru șefia NATO și susținerea pe care i-o va acorda România lui Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO. Într-o intervenție la Realitatea Plus, analistul politic Cozmin Gușă, candidat independent la alegerile prezidențiale, a prezentat care sunt consecințele extrem de grave și imediate ale deciziei CSAT în contextul geopolitic în plin dezechilibru din acest moment.
România va dona sistemul PATRIOT Ucrainei, cu condiția să obțină în schimb un sistem similar sau echivalent, care să acopere nevoia de asigurare a protecției spațiului aerian național.
„Decizia luată astăzi este o variantă mortală pentru România!”, a avertizat Cozmin Gușă. Analistul politic a explicat că: „România nu pierde doar miliardul sau miliardele implicate de donare a acestui sistem. România pierde mult mai mult. Pierde autonomia de a-și negocia potențialul geopolitic, pentru că eu asta văd, și astăzi, în ziua Solstițiului de vară, putem să marcăm de fapt extincția politicii externe a României, pentru că a fi de acord cei din CSAT cu o asemenea donație (atenție, fără să fi primit deja la momentul donației alte lucruri de ordin militar, alte facilități) ne arată că nu putem negocia. Astăzi consemnăm în mod faptic statutul nostru, nu de partener al Statelor Unite, ci de vasal. Dar nici măcar acest statut nu este îndeplinit pe de-a-ntregul. De ce? Se presupune că hegemonul își apără vasalii în caz de război. Asta este definiția din carte. Dar, în același timp, se presupune că suzeranul (că asta este denumirea exactă a hegemonului) beneficiază de consultanță, adică se consultă cu cel care este în această relație de vasalitate, cu vasalul. Nu s-a întâmplat acest lucru! A venit pur și simplu ca o impunere, iar de astăzi noi suntem o țintă pentru Rusia în conflictul cu Ucraina, în mod faptic și rușii o să spună că și în mod legitim. Au avertizat de câteva ori, de la Putin în jos, în ultimele 2 luni, că țările europene (țările din NATO propriu-zis, dar cele europene sunt mai aproape), care vor participa cu resurse militare de tip superior la efortul de război al Ucrainei, devin țintă în strategia națională de apărare a Rusiei.
Noi, astăzi (și de aia spun că este o decizie mortală), suntem o țară cu facilități militare extrem de slabe, cele mai slabe din partea asta a NATO, suntem o țară aproape fără armată (noi avem câteva zeci de mii; nu comparați cu Polonia, care deja are 200.000), suntem foarte slabi, neapărați, America este la distan