Boala gură-mână-picior este o infecție virală contagioasă, des întâlnită la copiii cu vârsta de până la 5 ani, dar care poate afecta și adulții și vârstnicii cu un sistem imunitar slăbit, în special în sezonul cald al vacanței de vară.
Această boală este cauzată de enterovirusuri non-poliomielitice, cum ar fi Coxsackie A16, A6 sau Enterovirus 71, afectând în principal comunitățile de preșcolari. Deși rar, virusul poate duce la complicații severe, cum ar fi encefalita și meningita.
Boala se răspândește prin contactul cu persoanele infectate, prin picăturile care conțin particule de virus, prin atingerea suprafețelor și obiectelor contaminate, sau prin înghițirea apei infectate, de exemplu din piscine.
Simptomele bolii apar de obicei în două etape. La început, copiii pot prezenta simptome asemănătoare gripei, urmate de o erupție cutanată cu mâncărime pe palmele mâinilor, tălpile picioarelor, coate, genunchi sau organele genitale. Rănile dureroase în și în jurul gurii și limbii sunt însoțite de ganglioni limfatici umflați la nivelul gâtului.
Contagiozitatea bolii este de 7-10 zile, iar copiii infectați trebuie izolați la domiciliu. Semnele infecției se remit în aproximativ 10 zile, cu excepția copiilor sub 2 ani care pot necesita mai mult timp pentru a elimina virusul din organism.
Medicul pediatru Mihai Craiu oferă câteva sfaturi părinților pentru tratarea bolii gură-mână-picior. Acestea includ izolarea copilului bolnav, combaterea febrei și durerilor intense cu paracetamol sau ibuprofen, hidratarea generoasă cu orice lichid, reducerea durerii locale folosind spray-uri bucale și evitarea administrării de antibiotice fără consult medical.
Este important să fim atenți la simptomele bolii, dar să știm că majoritatea cazurilor se remit fără tratament în 7-10 zile.