Bucureștiul este una dintre puținele capitale europene care nu dispune încă de o sală multifuncțională potrivită pentru competiții sportive și evenimente culturale.
Deși proiectul a fost demarat acum 5 ani, în timpul mandatului actualului primar general nu s-au făcut pași suplimentari, iar acest proiect a rămas doar pe hârtie.
Senatoarea Gabriela Firea, viitorul lider al echipei social-democrate din Consiliul General al Capitalei, promite că va începe construcția Sălii Polivalente imediat după câștigarea alegerilor la București.
„Au fost pierduți încă patru ani pentru construcția Sălii Polivalente, în apropierea Arenei Naționale. Am lăsat acest proiect pregătit în 2020, cu studiu de fezabilitate aprobat și contract semnat pentru proiectare și execuție. De atunci, am auzit doar declarații halucinante că nu s-au făcut pași pentru că locul ales nu este potrivit. De patru ani, terenul este nelucrat!”, spune Gabriela Firea într-o postare pe contul său de socializare.
Mai mult, senatoarea a prezentat starea actuală a locului unde ar fi trebuit să fie construită sala multifuncțională și a răspuns afirmațiilor primarului general actual, care a spus recent că locul ales nu este potrivit.
„Unde altundeva s-ar putea construi o astfel de sală decât în Complexul Sportiv „Lia Manoliu”, lângă Arena Națională? Acesta a fost planul, să construim acolo un campus sportiv și cultural. Voi construi Sala Polivalentă, cea mai mare sală de acest gen din România, cu o capacitate de 20.000 de locuri!”, afirmă Firea.
Conform proiectului prezentat de Gabriela Firea încă de când era primar general, această sală multifuncțională va fi în conformitate cu noile tendințe europene și va oferi spații pentru diverse evenimente, de la concerte live la conferințe și congrese, respectând totodată cerințele federațiilor sportive naționale pentru competiții naționale și internaționale de nivel înalt.
Proiectul prevede că Arena Polivalenta va include 200 de locuri pentru persoanele cu dizabilități, 4 săli de conferințe, un centru de presă, o parcare subterană pentru 380 de autovehicule, precum și locuri de parcare pentru autocare, mașini de reportaj și alte autovehicule. În plus, în apropierea sălii vor fi amenajate 5 terenuri de sport în aer liber.
Arena Polivalentă va putea găzdui competiții de gimnastică, judo, lupte, tenis de masă, haltere, scrimă, volei, tusal, handbal, baschet, tenis, box, precum și alte evenimente sportive, iar pentru concerte și alte manifestări culturale se va putea amplasa o scenă de aproximativ 400 de metri pătrați.
Contractul pentru proiectarea și execuția acestei arene a fost semnat cu Trustul de Clădiri Metropolitane încă din 2019. Costul estimat al construcției și dotării complete a arenei era de aproximativ 138 de milioane de euro cu TVA, iar durata estimată a proiectului era de 36 de luni. Au trecut aproape 4 ani de când totul este blocat.