Analizăm posibilitatea de a suplimenta bugetul schemei cu aproximativ 2,5 miliarde lei, conform regulamentului Comisiei Europene, cu condiția de a asigura accesul la finanțare pentru firmele care nu au sumele necesare pentru proiectele de investiții, nu pentru capital de lucru”, a transmis ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, referitor la programul IMM Plus.
Acesta consideră că acest program este un mod concret prin care Guvernul susține dezvoltarea IMM-urilor în contextul mai larg al susținerii investițiilor în economie, cu beneficii în creșterea competitivității și întărirea potențialului de creștere a IMM-urilor.
Decizia a venit în urma unei discuții a ministrului Boloș cu reprezentanții fondurilor de garantare în cadrul căreia au analizat stadiul distribuției creditelor garantate până acum prin IMM Plus. Interesul IMM-urilor este unul foarte mare, având în vedere faptul că bugetul de 12,5 miliarde lei s-a utilizat aproape în totalitate.
Protejarea capitalului autohton este un pilon în programul de guvernare al PNL, iar IMM-urile, coloana vertebrală a economiei, se bucură de cea mai mare atenție în cadrul acestui program. Doar în 2022, IMM-urile realizau 61% din profitul net din economie și erau responsabile de 64% din totalul locurilor de muncă la nivel național”, transmitea PNL în urmă cu o lună, la lansarea programului.
IMM Plus este un program guvernamental de creditare pentru capital de lucru și de investiții destinat IMM-urilor și companiilor mari din România. Pe lista beneficiarilor se numără întreprinderile mici și mijlocii, companiile mari a căror activitate economică a fost afectată de războiul din Ucraina și autoritățile locale care realizează proiecte de investiții în sectorul construcțiilor.