Rusia a convocat ambasadoarea SUA la Moscova după ce ucrainenii au folosit sisteme performante americane pentru a ataca ținte din Crimeea.
Kremlinul amenință Statele Unite cu represalii – acuzându-le că „omoară copii ruși”, la o zi după un atac ucrainean în Crimeea desfășurat, acuză Moscova, cu rachete americane, o nouă escaladare între cei doi rivali pe tema Ucrainei.
Moscova consideră că Washingtonul a devenit o parte a conflictului după ce a autorizat Kievul să folosească rachete cu rază lungă de acțiune împotriva unor regiuni rusești și Crimeei, o peninsulă ucraineană pe care Moscova a anexat-o în 2014 și pe care o folosește ca bază în spatele frontului armatei ruse.
„Este evident că participarea Statelor Unite la lupte, participarea lor directă, care antrenează moartea unor cetățeni ruși, trebuie să aibă consecințe”, declară un purtător de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.
El le cere ziariștilor să întrebe Statele Unite și Uniunea Europeană (UE) „de ce guvernele lor omoară copii ruși”.
Potrivit Moscovei, atacuri cu rachete cu rază lungă de tip ATACMS – ca cele de duminică în Crimeea ucraineană anexată de Rusia – nu pot să fie comise de Ucraina singură, pentru că necesită specialiști, tehnologii și date de la spionajul american.
Americanii și europenii au început recent să autorizeze Kievul să folosească armament din Occident pentru a ataca – pe teritoriul rus – ținte militare folosite în bombardarea Ucrainei.
Moscova consideră Crimeea ca fiind teritoriu rus după anexarea peninsulei în 2014. Această anexare a fost denunțată de către o majoritate zdrobitoare a comunității internaționale și nu este recunoscută de către aliați ai Rusiei ca China.
AMBASADOAREA SUA, CONVOCATĂ
Președintele rus Vladimir Putin, care a evocat represalii, amenința luna aceasta să le livreze armament echivalent unor inamici ai occidentalilor, cu care să le atace interesele în alte regiuni ale lumii.
„Dacă cineva consideră posibil să furnizeze asemenea arme în zona de luptă în vederea lovirii teritoriului nostru, (…), de ce noi n-am avea dreptul să furnizăm arme de-ale noastre de aceeași clasă în regiuni ale lumii în care să fie lovite instalații sensibile ale țărilor care acționează astfel împotriva Rusiei?”, declara la 5 iunie Vladimir Putin.
Potrivit armatei ruse, cinci rachete de tip ATACMS au fost trase de către forțele ucrainene duminică, iar patru au fost distruse în zbor, în apropiere de Sevastopol, un oraș portuar care găzduiește Flota rusă la Marea Neagră.
Guvernul local a anunțat că fragmente ale proiectilelor interceptate au căzut „în zone de coastă”.
Cel puțin patru morți au fost înregistrate – inclusiv doi copii -, iar peste 150 de persoane au fost rănite, potrivit ocupației instalate de către Rusia.
Luni, Ministerul rus de Externe a convocat-o la Moscova pe ambasadoarea Statelor Unite Lynne Tracy, pe care a avertizat-o că Rusia preconizează ”măsuri de retorsiune” și a acuzat că „Statele Unite, care poartă un război hibrid împotriva Rusiei, au devenit o parte a conflictului” din Ucraina.
„Ambasadoarei i s-a spus că asemenea acțiuni ale Washingtonului (…) de autorizare a unor atacuri în interiorul teritoriului rus, nu vor rămâne nepedepsite. Vor urma măsuri de retorsiune”, a anunțat ministerul.
Cu o zi înainte, Ministerul rus al Apărării a amenințat cu o replică și a subliniat că datele țintirii cu ATACMS sunt „deținute de către specialiști americani pe baza unor date ale serviciilor de informații prin satelit ale Statelor Unite”.
Rusia comite zilnic, de pe teritoriul său, atacuri sângeroase în Ucraina de peste doi ani, cere ca Ucraina să capituleze și denunță susținerea Kievului de către Occident.