Turiștii nu se pot bucura pe deplin de peisajul tulburător pe care ți-l oferă călătoria cu mașina pe Transfăgărășan, și asta din cauza zecilor de rable parcate pe marginea drumului care fac reclame la firme de tractări. Unele dintre ele se află într-o stare avansată de degradare, fapt ce aduce numai deservicii mediului înconjurător. Cu atât mai mult cu cât vorbim despre o zonă inclusă în Rezervația Naturală Bâlea Lac sit Natura 2000. Oamenii sunt de-a dreptul revoltați. ”Cine vrea să urce într-o rezervație naturală ca să vadă rable abandonate în fața peisajului?”, se întreabă un turist. Autoritățile locale ridică din umeri și spun că nu au avut timp să verifice situația, având în vedere că alegerile locale din 9 iunie abia s-au încheiat și s-au produs schimbări în administrația locală. Culmea ironiei! Ministerul Economiei, pe de altă parte, a cumpărat din bani publici reclamă pe taxiurile din orașele germane unde au loc meciurile Campionatul European 2024 pentru a-i face publicitate Transfăgărașanului.
Pe o distanță de doar 30 de kilometri, respectiv de la Cârțișoara și până la Bâlea Lac, sunt șase mașini lăsate pe marginea drumului drept reclame la firme de tractări. Cu alte cuvinte, o rablă la cinci kilometri. Toate acestea numai pe partea din județul Sibiu a Transfăgărășanului, relatează Turnul Sfatului.
Duminica aceasta, la doar trei zile de la deschiderea oficială a drumului, au apărut alte două vehicule abandonate, având roțile dezumflate și tobele de eșapament căzute. Ceea ce este și mai grav este faptul că proprietarul acestor vehicule, care este același pentru ambele mașini, a îndepărtat intenționat plăcuțele de înmatriculare.
Conform Codului Penal, cei care pun în circulație sau conduc o mașină neînmatriculată riscă pedepse severe, variind de la închisoare de la unu la trei ani sau amendă. De asemenea, șoferii care tractează remorci neînmatriculate riscă închisoare de la trei luni la doi ani sau amendă. Codul Rutier stipulează clar că este interzisă punerea în circulație a unui vehicul, fie el înmatriculat sau înregistrat, dacă nu are montate plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare atribuite de autoritatea competentă, ori dacă acestea nu sunt conforme cu standardele în vigoare.
Contactat de reporterul Turnul Sfatului, proprietarul afacerii de tractări mașini a vorbit foarte relaxat și deschis despre această modalitate de a promova business-ul. El spune că atâta timp cât duc mașini cu reclame pe ele firme din Sibiu și Avrig, nu vede niciun motiv pentru care nu ar duce și el, mai ales că firma lui se află în Cârța, foarte aproape de Transfăgărășan.
În plus, în acest moment pe Transfăgărășan sunt mai multe mașini cu reclamă pe ele, unele adevărate epave, altele cu actele la zi. Din punctul lui de vedere nu toate mașinile-reclamă poluează.
Reacția halucinantă a autorităților: cum este pasată responsabilitatea
Proaspăt reales în funcție, primarul comunei Câ