Despre fenomenul „piele de găină” auzim adesea, mai ales în legătură cu anumite melodii. Dar ce înseamnă de fapt această reacție?
Matthew Sachs, absolvent al Facultății Harvard, a realizat un studiu asupra persoanelor care experimentează această senzație la ascultarea muzicii, dorind să afle motivul apariției pielii de găină.
Studiul a implicat 20 de studenți, dintre care jumătate erau foarte sensibili la sunete, iar cealaltă jumătate nu aveau nicio reacție. Concluzia lui Sachs a fost că cei care se emoționau și aveau piele de găină aveau o structură diferită a creierului față de cei care nu reacționau.
Conform studiului, persoanele mai sensibile aveau o rețea mai densă de conexiuni între creier, cili și zonele care procesează emoțiile, ceea ce le permitea să comunice mai eficient.
Astfel, dacă simțiți fiori la ascultarea unei melodii, înseamnă că emoțiile dumneavoastră sunt mai intense decât ale altora.
Emoțiile puternice pot fi stârnite și de amintiri legate de anumite melodii, mai ales la persoanele sensibile.
Chiar dacă studiul a fost realizat pe un grup mic de oameni, Sachs continuă să cerceteze activitatea cerebrală a persoanelor în timp ce ascultă muzică care le provoacă anumite reacții.
El speră să descopere cauzele neurologice ale acestor reacții, pentru a contribui la dezvoltarea unor noi modalități de tratament pentru tulburările psihologice.
Muzica poate fi folosită și în terapie, ajutând persoanele care suferă de depresie să exploreze și să gestioneze mai bine sentimentele lor.