Președintele Iohannis a promulgat o lege de protecție a copilului care definește „înstrăinarea părintească” drept o formă a violenței psihologice a părintelui împotriva celui mic.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, 30 aprilie, o lege care se referă la protecția și promovarea drepturilor copilului și introduce definirea noțiunii de înstrăinare părintească, considerată o formă a violenței psihologice din partea părintelui către copil.
Potrivit expunerii de motive, demersul legislativ vizează definirea noțiunii de înstrăinare părintească, stabilirea modalităților în care aceasta poate fi constatată și instituirea măsurilor necesare în contextul creșterii numărului de dispute judiciare între părinți cu privire la exercitarea în comun a autorității părintești, la păstrarea relațiilor personale între copii și părintele cu care aceștia nu locuiesc în mod constant, precum și la stabilirea modului în care fiecare dintre părinți va contribui la cheltuielile de creștere și educare ale copilului.
„Înstrăinarea părintească este o formă a violenței psihologice prin care unul dintre părinți, în mod intenționat, urmărește sau asumă și apropie o situație în care copilul ajunge să manifeste reținere sau ostilitate nejustificată sau disproporționată față de oricare dintre părinți. Părintele/persoana care înstrăinează este părintele/persoana care este responsabilă de existența unei situații de înstrăinare părintească. Părintele înstrăinat este părintele față de care copilul manifestă reținere sau ostilitate nejustificată sau disproporționată”, se arată în textul legii.
Copiii au dreptul la protecție și asistență în realizarea și exercitarea deplină a drepturilor lor, conform acestei legi.