In fiecare an, in luna decembrie, sute de oameni se aventureaza in desertul Negev, situat in sud-vestul Israelului, pentru a asista la un fenomen natural inexplicabil cunoscut sub numele de „rugul aprins”. Acest eveniment misterios are loc pe muntele Karkom, un loc pe care unii israelieni il considera a fi adevaratul munte Sinai, unde, conform Bibliei, Dumnezeu i-a vorbit lui Moise. Fenomenul a luat amploare si in Romania.
Mii de credinciosi merg sa se roage. Locatia exacta a Muntelui Sinai a fost mult timp subiect de dezbateri intense intre experti religiosi si academicieni. Recent, muntele Karkom a castigat atentia publicului datorita acestui fenomen natural anual, care atrage atat arheologi, cat si entuziasti ai naturii. In fiecare an, pe 21 decembrie, de solstitiul de iarna, fenomenul „rugului aprins” devine vizibil.
In aceasta zi, cand Soarele se afla la cea mai mica inaltime maxima pe cer, la amiaza, lumina solara coboara intr-o vale adanca de pe Karkom, creand o aura ciudata de lumina pe o fata stancoasa a muntelui, exact in dreptul unei firide. „Rugul Aprins”: un fenomen natural unic. Aceasta aura, asemanatoare unei flacari care palpaie pe stanci, a fost denumita „Burning Bush” (n.r. – „rugul aprins”). Unii cred ca acest fenomen ar putea explica focul supranatural pe care Moise l-a vazut pe muntele sfant, cand Dumnezeu i-a vorbit pentru prima data, si unde a primit ulterior cele Zece Porunci. Tufa aprinsa, care arde fara sa se mistuie, este un simbol important in iudaism, reprezentand viata vesnica.
Muntele Sinai a captivat atentia arheologilor de multa vreme. Arheologul italian Emmanuele Anati a descoperit mii de sculpturi in stanca in timpul cercetarilor sale pe platoul muntelui Karkom, la aproape 800 de metri deasupra nivelului marii. Printre aceste descoperiri se numara desene, tablite testamentare si alte referinte biblice. Anati a identificat si un altar pentru ofrande, cu ramasitele a 12 stalpi de piatra.
Accesul restrictionat si provocarile vizitatorilor de pe munte. Accesul pe muntele Karkom este de obicei limitat, deoarece trecerea se face printr-o baza militara. Drumul asfaltat care scurteaza calatoria a fost in mare parte inchis traficului civil in ultimii ani din cauza pericolului de atentate ale militantilor islamisti din Sinai.
In decembrie 2021, militarii au deschis temporar drumul asfaltat pentru a permite trecerea cautatorilor „rugului aprins”. Cu toate acestea, fara binoclu sau „viziune biblica”, vizitatorii sunt uneori dezamagiti, deoarece aureola din jurul gurii pestera nu pare „de foc”.
Legenda continua sa inspire si in Romania. „Este o legenda grozava, oricum, trebuie sa recunoasteti asta,” spune unul dintre ghizii care conduc pelerinii pe pantele abrupte, batute de vant, ale muntelui Karkom. In Romania, acest fenomen a luat amploare in ultimii ani, desi exista inca din 1945. Rugul Aprins, denumit si Grupul de la Manastirea Antim, a fost o organizatie culturala care s-a format incepand cu anul 1945, potrivit istoricilor.
In fiecare an, de regula vara, mii de oameni vin din toate colturile tarii intr-un anumit loc considerat sfant, de regula in natura, pentru a se ruga. In 2024, Rugul aprins va avea loc intre 9-11 august la Madrigesti, judetul Arad. Intalnirile de rugaciune pe munte vor fi transmise si live.
Indiferent de credintele personale sau de explicatiile stiintifice, fenomenul „rugului aprins” ramane o atractie fascinanta si un subiect de contemplare spirituala si istorica.