Sfântul Prooroc Ieremia, împreună cu Isaia, Ezechiel și Daniel, este unul dintre marii profeți ai Vechiului Testament. Sfântul Prooroc Ieremia este sărbătorit pe 1 mai. A trăit în jurul anului 600 î.Hr., când evreii au fost luați în robia babilonică sau persană de către împăratul Nabucodonosor. Numele său înseamnă „Iahve înalță”, era preot, iar profeția sa a fost scrisă de Sfântul Prooroc Baruh. A fost supranumit proorocul lacrimilor sau al plângerilor, deoarece a plâns pentru poporul iudeu care s-a îndepărtat de Dumnezeu și a slujit idolilor, atrăgând astfel pedeapsa divină.
Sfântul Prooroc Ieremia a trăit sub patru regi din țara lui Iuda: Iosia, Ioachim, Iehonia și Sedechia. El a început să proorocească de la vârsta de cincisprezece ani, în timpul împăratului Iosia, predicând pocăința către rege și către nobilii săi, către profeții mincinoși și către preoții templului. În timpul regelui Ioachim, Ieremia a proorocit că înmormântarea acestuia va fi ca îngroparea unui măgar, adică, după moartea sa, trupul său va fi aruncat în afara zidurilor Ierusalimului, apoi târât pe pământ, fără cinstea unei înmormântări omenesti. Cuvântul proorocesc s-a împlinit întocmai. Despre regele Iehonia, fiul lui Ioachim, regele din Iuda, Ieremia a proorocit că va fi luat rob în Babilon împreună cu toată casa sa și că va muri acolo. Toate acestea s-au împlinit la scurt timp după ce proorocul și-a rostit cuvântul.
În timpul regelui Sedechia, Ieremia a profețit că babilonienii vor cuceri cetatea în anul al unsprezecelea al împăratului Sedechia, adică în anul 586 î.Hr. Ieremia a fost totodată proorocul decăderii împărăției Iuda. Babilonienii au capturat la scurt timp după aceea Ierusalimul, l-au ucis pe regele Sedechia, au jefuit și au trecut cetatea prin ascuțișul săbiei, și au tăiat capetele unei mari mulțimi de iudei. Ieremia a proorocit și anii adevărați ai robiei, 70 de ani, spre deosebire de falsii profeți care vorbeau de o robie de scurtă durată.
Ieremia a ajuns apoi în Egipt, unde a trăit vreme de patru ani. Egiptenilor, Ieremia le-a proorocit căderea idolilor lor și sosirea Fecioarei împreună cu Pruncul în Egipt. Sfântul Prooroc Ieremia a fost omorât cu pietre de către iudei. În Proloage este amintită tradiția potrivit căreia împăratul Alexandru cel Mare a dat poruncă mutării moaștelor Proorocului Ieremia și a înmormântării lor la Alexandria.
Tot în această zi, facem pomenirea:
- Sfântului Mucenic Vata Persul;
- Sfântului Mucenic Filozoful;
- Sfintei Cuvioase Isidora;
- Sfântului Mucenic Sava;
- Sfinților Cuvioși Mucenici Eftimie, Ignatie și Acachie.
Mâine, 2 mai, facem pomenirea aducerii moaștelor Sfântului Atanasie cel Mare.