Brânza vândută ca fiind „de oaie”, de fapt este de vacă, deoarece se economisește la grăsimi și proteine, acesta a fost rezultatul unui control efectuat de inspectorii ANSVSA la 996 de unități alimentare din întreaga țară. Controlul a scos la iveală practici „frauduloase” în multe depozite și lanțuri de supermarketuri, în urma unui amplu control desfășurat în a doua parte a lunii martie de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Rezultatele controlului au fost făcute publice abia acum.
În perioada 16-29 martie 2024, ANSVSA a continuat controalele pentru a verifica autenticitatea și calitatea produselor alimentare obținute prin procesarea laptelui și/sau a produselor lactate comercializate în România. Reprezentanții Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Județene, precum și cei ai Municipiului București au efectuat 996 de controale în depozite alimentare autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, unități de reambalare a produselor lactate, platforme logistice/terminale de distribuție care aprovizionează lanțurile de unități de tip supermarket/hypermarket, magazine alimentare, unități de alimentație publică, piețe en gros, magazine alimentare amenajate în incinta unor piețe și/sau complexuri comerciale și în unități de tip supermarket/hypermarket.
În cadrul acestor controale, au fost verificate și loturile de produse alimentare obținute prin procesarea laptelui și/sau a produselor lactate provenite din state membre UE/țări terțe, care au fost reambalate în unități din România, autorizate sanitar veterinar pentru desfășurarea activității de reambalare, modul de marcare și etichetare.
În urma neregulilor constatate și a încălcării prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, au fost aplicate 101 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 703.200 de lei. De asemenea, au fost emise 4 ordonanțe de suspendare a activității, 2 ordonanțe de interzicere a activității și s-a dispus măsura de reținere oficială/sechestru pentru o cantitate de 14.443 de kg de produse lactate.
În urma controalelor, au fost constatate mai multe nereguli, printre care:
– nerespectarea normelor sanitare veterinare privind ambalarea, etichetarea și depozitarea;- personalul care manipulează produse alimentare nu poartă echipamentul de protecție sanitară complet;- utilizarea mijloacelor de transport neautorizate sanitar veterinar pentru transportul de produse alimentare.
De asemenea, au fost recoltate 148 de probe din produse lactate și produse lactate în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea parametrilor fizico-chimici, în scopul verificării conformității cu înscrisurile de pe etichete, identificarea speciei de proveniență a laptelui utilizat pentru fabricarea acestor produse, precum și pentru depistarea adaosurilor de grăsimi de origine vegetală și a proteinelor de soia.
Din rezultatele analizelor efectuate asupra produselor lactate, au rezultat următoarele neconformități, în special în ceea ce privește analiza parametrilor fizico-chimici, diferențe procentuale raportate la declarațiile privind valorile de pe etichetă de către producător:
– procent mai mic de grăsime față de cel declarat;- procent mai mare de cloruri/sare față de cel declarat;- procent mai mic de substanță uscată față de cel declarat;- procent mai mic de proteină față de cel declarat;- neconcordanțe privind specia de la care provine laptele, raportată la informațiile de pe etichetă.