Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, primește o pensie specială impresionantă de peste 10.000 de euro lunar, după ce s-a retras din activitate acum 5 ani. Această sumă uriașă a stârnit multe controverse în societatea românească, mai ales în contextul în care majoritatea pensionarilor din țară primesc pensii mult mai mici.
Augustin Lazăr a fost unul dintre cei mai cunoscuți și respectați procurori din România, ocupând funcția de procuror general al țării timp de 6 ani, între 2016 și 2022. În această perioadă, el a fost implicat în numeroase dosare de corupție și a luptat pentru independența justiției și respectarea statului de drept.
După ce s-a retras din activitate, Lazăr a devenit subiectul unor discuții aprinse în ceea ce privește pensia sa specială. Potrivit informațiilor publicate în presă, fostul procuror general primește lunar o sumă de peste 10.000 de euro, ceea ce îl plasează în topul celor mai bine plătiți pensionari din România.
Această pensie specială a fost acordată lui Lazăr în baza Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, care prevede că aceștia pot beneficia de o pensie specială după îndeplinirea unor condiții specifice. Printre acestea se numără vechimea în funcție, gradul de magistrat și vârsta de pensionare.
Deși pensia specială a lui Augustin Lazăr este perfect legală, ea a stârnit multe critici din partea societății civile și a unor politicieni. Aceștia consideră că această sumă este exagerată și că nu există justificare pentru acordarea unei astfel de pensii în cazul unui magistrat.
În contextul în care majoritatea pensionarilor din România primesc pensii mici, de sub 1000 de euro lunar, pensia specială a lui Lazăr pare cu atât mai impresionantă. De aceea, mulți se întreabă dacă este necesară o astfel de sumă pentru un fost procuror general, mai ales că acesta a avut un salariu foarte bun în timpul activității sale.
Pe de altă parte, susținătorii lui Lazăr argumentează că acesta a avut o carieră de succes și că pensia sa specială este o recompensă pentru munca sa în slujba justiției. De asemenea, ei subliniază că această sumă nu este neobișnuită în cazul unor magistrați de rang înalt și că Lazăr nu este singurul care primește o astfel de pensie.
În concluzie, pensia specială a fostului procuror general Augustin Lazăr este un subiect controversat în România, care a stârnit multe dezbateri în societate. Indiferent de părerea fiecăruia, este important să se respecte legea și să se asigure transparența în ceea ce privește acordarea pensiilor speciale, astfel încât să se evite suspiciunile de favoritism și corupție.