Sosul preferat al grecilor. Se prepară rapid, este delicios, răcoros și este ideal pentru a fi consumat, în special, vara. Gustul său te va duce cu gândul la o vacanță în Grecia.
Sosul tzatziki este o emblemă a bucătăriei grecești, foarte apreciat atât de către greci, cât și de oricine altcineva care descoperă acest sos. Este delicios, aromat și răcoros și se poate servi ca aperitiv sau ca sos pentru carnea preparată la grătar. Se potrivește foarte bine cu carnea de miel sau pasăre.
Este o rețetă personalizată, care diferă de cea clasică prin faptul că se adaugă și puțină smântână, pentru a fi mai cremos și mai ușor de întins.
Ingrediente: 300 g de iaurt grecesc; 100 g smântână; 1 castravete; 1 căpățână mică de usturoi; 1 lingură de ulei de măsline; 1 lingură de zeamă de lămâie (opțional); câteva fire de mărar; sare și piper după gust.
Mod de preparare: Se amestecă într-un bol iaurtul, după ce este bine scurs de zer, smântâna și lingura de ulei. Castravetele se dă pe răzătoare sau se toacă foarte mărunt și se pune în bol, împreună cu usturoiul pisat și mărarul tocat mărunt.
Se asezonează cu sare și piper după gust și se amestecă până se omogenizează. În funcție de preferințe, se poate adăuga o lingură de zeamă de lămâie sau nu, este opțional. Se poate servi decorat cu o frunză de mentă pentru un plus de savoare, prospețime și un iz mediteraneean.